Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Cykelläger i Piteå

MTB-gänget
Före vårat så kallade A1-pass.

Bilen var lastad med väskor och cyklar. Den här gången skulle inget ­startnummer fästas på tröjan. Det fanns ingen oro för start, banprofil eller punktering. Framför oss väntade två härliga dagar med cykling och en ­föreläsning med ingen mindre än Skellefteå AIK och Charlotte Kallas ­fystränare. Vi var på väg till S.T.a.R. i Piteå på cykelläger.

Lägret inleddes med en ­föreläsning av Stefan Thomson. Stefan är sjukgymnast i ­grunden och mest känd för oss ­Skellefteåbor som ­fystränare för Skellefteå AIK hockey. Sedan 2015 samarbetar han även med Charlotte Kalla, så han om någon borde veta vad han pratar om.
Vi var 34 entusiastiska cyklister som lyssnade och ställde frågor. Lägret anordnades av Skellefteå AIK ­cykel och med fanns både MTB- och ­landsvägscyklister.

Cykling är en uthållighetsidrott och föreläsningen handlade till mångt och mycket om syreupptag, nyttjandegrad och arbetsekonomi, samt hur du kan ­arbeta med dessa för att bli snabbare ute i spåret. Stefans råd var att minska ner på mellanmjölkspassen, alltså de halvhårda passen som de flesta ­motionärer kanske lägger mest tid på, och istället se till att få till minst ett hårt intervallpass och ett lugnt A1-pass. Intervallpasset ­förbättrar ­syreupptaget och det ­lågintensiva ­­passet är snällt mot kroppen, ­samtidigt som du vänjer kroppen att arbeta under lång tid.

I långlopp som Cykelvasan är ­nyttjandegraden viktig, eftersom den är avgörande för hur hårt du kan arbeta över en längre tid. Den är ­träningsbar och tränas med tröskelpass. När du arbetar i tröskeltempo ligger du på en ansträngande nivå, men med en puls där du inte drar på dig ”syra”. ”Får du till fyra pass under en vecka, så kan det vara lämpligt med ett intervallpass, ett A1 pass och två tröskelpass”, tipsar Stefan.

 

Torgny-visar
Ledaren Torgny Lundström visar hur en klipphylla ska tas.
crossfit
Henrik bjöd också på ett tufft crossfit-pass. Vi hade tur med vädret och kunde hålla till på utearenan.
Tobbe
Torbjörn Viklund fixar det galant.

 

FAKTA

Skellefteå AIK cykel är en aktiv ­förening i Skellefteå för MTB- och landsvägs­cyklister.
Under sommaren bedrivs teknik-, distans- och intervallträning.
På vintern körs spinning. Föreningen anordnar även läger, olika evenemang,
tävlingar och gemensamma resor till utvalda destinationer och tävlingar.

 

S.T.a.R.
S Thomson Active Rehab AB
ligger i Bergsviken i Piteå.
Företaget drivs av Stefan Thomson och vänder sig till alla som vill utvecklas
inom sin idrott, både ­motionär och elit. Stefan är ­fystränare för
Skellefteå AIK hockey och Charlotte Kalla. S.T.a.R  erbjuder även konditionstester.

 

 

Rörelse- och styrke­träning för cyklister
På morgonen mötte Henrik Lundholm upp oss i träningslokalen på S.T.a.R. Han är utbildad tränare och sköter bland annat fysträningen för Skellefteå AIK:s juniorer. Han visade och gick igenom rörelse- och styrkeövningar, speciellt anpassade för cykling. Rörelseövningarna genomfördes med ett gummiband. Det är enkelt att sätta upp hemma och tar inte lång tid att genomföra. En i gruppen, som alltid brukar ha ont i svanken efter cykelpassen, kände inte av ryggen alls under helgen. Han var själv övertygad om att det var rörelseövningarnas förtjänst.

När det gäller styrketräning så talade både Stefan och Henrik om fördelen med att köra maxstyrka. ”Det är viktigt att utföra övningen på rätt sätt. Från början kan det vara lämpligt med 4 x 8 repetitioner, för att sedan övergå till att träna maxstyrka med t.ex. 6 x 3 repetitioner”, berättar Henrik. Övningarna vi fick med oss fokuserade mest på framsida och baksida lår, men även rygg och bål.

 

DSC03723
Henrik Lundholm, Lina Augustsson och Stefan Thomson från S.T.a.R.

Teknikträning
Under vårt första cykelpass fokuse­rade vi på teknik. Vår instruktör ­Torgny placerade ut hinder som vi skulle ta oss över. En klassisk övning där det gäller att köra rakt mot hindret, föra bak kroppsvikten och dra upp framhjulet. Och visst tog vi oss över, men på lite olika sätt.

Annons

Vi fick också cykla på klipphällar, där naturen bjöd på varierande hinder med olika svårighetsgrad. Torgny upp­manade oss att våga prova. Själv tvekade han inte, utan tog fart och tog det ena hindret efter det andra. Jag gav mig själv ett litet löfte om att leka lite mer när jag är ute och cyklar. Och att inte klicka loss fötterna för snabbt.

Hmm.. ett lugnt A1-pass
Jo, efter föreläsningen med Stefan var vi alla eniga. Distanspasset skulle ­köras lugnt, vi skulle göra ett så kallat A1-pass. Det började lugnt också. Vi mötte upp tre lokala cyklister från Piteå, som tog oss med till tallhedarna vid Pite Havsbad. Solen sken och det var den första varma dagen för säsongen. Stigarna var relativt släta med doserade kurvor och härligt flow. Det gick bara inte att hålla igen. Inte för någon av oss. Vi var som kossor som blivit släppta på grönbete. A1-passet rök all världens väg, medan vi susade fram på de torra och fina stigarna. Trötta och nöjda tog vi oss tillbaka till boendet efter tre timmars hård, men härlig cykling.

 

Två nöjda deltagare

Johannes

Johannes Viklund

Ålder: 30 år

Bakgrund: Har spelat fotboll tidigare och var då mittback. Cykelintresset väcktes 2013 när jag skulle genomföra klassikern. Då köpte jag en racer och Vätternrundan blev den första utmaningen. Efter det var jag fast. Nu är det skidåkning, Vasaloppet och cykling som gäller. Köpte alldeles nyss min första MTB.

Bästa med lägret: Det bästa med lägret har varit att få cykla mycket stigcykling. Det är det jag behöver träna mest på. Stigarna var härliga och fina, så det var riktigt kul. Det var också mycket värt att få tips på styrketräningsövningar. Konditionen är rätt så bra, så jag får jobba mer på att förbättra tekniken och styrkan.

 

Åsa
Åsa Lundström

Ålder: 48 år

Bakgrund: Har alltid hållit på med idrott i ­någon form, främst och längst med innebandy. Testade MTB för drygt två år sedan och blev fast. Skön träning utomhus och mer varierat än att löpträna. Att tävla gav en extra kick, lite av matchkänslan jag saknat från innebandyn. Jag kör även fatbike på vintern. Det är jättehärligt att vara ute i skoterspåren och på skaren.

Bästa med lägret: Det bästa med lägret var dels teorin med Stefan, där vi fick tips på hur träningen kan läggas upp på bästa sätt. Sedan var det jätteskoj att få cykla på fina stigar som jag aldrig testat tidigare. Kul också att få åka med klubben, att lära känna varandra bättre och utbyta erfarenheter. Att få lagkänsla trots att det är en individuell sport.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.