MTB-metropolen Järvsö får gymnasieutbildning i äventyrsturism
Vi har ett par olika högklassiga cykelgymnasier i Sverige. Men cykel som yrke behöver ju inte handla om att bli cykelproffs, och för den som vill studera Äventyrsturism med mycket inslag av MTB-cykling kan nog den nya gymnasieskolan i MTB-metropolen Järvsö vara intressant. Den slår upp portarna hösten 2021, och såhär beskriver de själva sin satsning, som utöver äventyrsturism också innehåller Digital medieproduktion, Affärsutveckling och turism, samt Ingenjörsvetenskap.
Att den fristående gymnasieskolan Järvsögymnasiet startar upp i just Järvsö är inte en slump.
– Det finns en härlig stämning i Järvsö, det har vi känt under hela processen med uppbyggandet av skolan. Man känner entusiasmen och det har varit attraktivt för oss. Man det är också så att i Sverige har vi bara Åre och Järvsö som har den bredd vi söker efter med cykel, alpint, forsränning, bergsklättring och i Järvsö finns dessutom den genuina känslan av att komma hem, säger Dennis Laurén.
– Att ha en skola mitt i byn, 75 meter från järnvägsstationen, där det bara är att ta på sig skidorna eller sätta sig på cykeln och dra iväg på äventyr har hela tiden varit vår målbild. Nu är det snart verklighet, säger Johanna Laurén.
Som nyetablerad skola i turistorten Järvsö vänder sig Järvsögymnasiet inte bara till elever på orten utan till elever från hela landet, våra utbildningar är sökbara för alla i riket. Intresset har varit stort under det senaste året.
– Vi har fått en otroligt positiv respons då många har visat stort intresse för skolan, såväl från elever, föräldrar, branscherna och lärare, säger Johanna Laurén.
– Att rekrytera lärare och övrig personal kommer vara ett angenämt bekymmer då ansökningarna formligen rastat in sedan i våras trots att rekryteringsprocessen inte ens är påbörjad, säger Dennis Laurén.
Dennis och Johanna Laurén är redan idag rutinerade lärare och skolledare med många års erfarenhet av att driva fristående gymnasieverksamhet. Järvsögymnasiet kommer att bli en skola som sticker ut ur mängden och kommer arbeta på nya fräscha sätt med stöd i vetenskapen.
– Det innebär bland annat längre sammanhållna arbetspass där både teori och praktik ska kunna inrymmas. Det är viktigt med tid för både repetition, reflektion och mötet mellan lärare och elev. Det ger en varierad undervisning, samtidigt som fokusavbrotten varje vecka minskar och det gynnar så gott som alla enligt forskningen, säger Dennis Laurén.
– Vi har fått jättefin respons från aktörer i närområdet som vill tillhandahålla praktikplatser. Vi tänker oss även arbeta mycket i case och göra arbeten riktade mot olika företag i de olika branscherna, säger Dennis Laurén.
Ansökningen för årets nior öppnar den 18 januari och paret Laurén är pirriga och förväntansfulla.
– Det kommer att bli så roligt att få skapa en ny skola i Järvsö, tillsammans med de lokala aktörerna som brinner för utveckling. Men även för oss som huvudman att skapa en modern skola som tar avstamp i samtiden mot framtiden, säger Johanna Laurén.