Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Övrigt

Några samlade intryck från Eurobike

Årets stora mässa för den europeiska cykelmarknaden höll pågår för fullt i Friedrichhafen vid Bodensjöns norra strand. Här samlas varje år 1250 utställare från närmare 50 länder för att visa upp sina nyheter för det kommande året. Vi var naturligtvis på plats för att ta pulsen på cykelbranschen och för att kunna förmedla nyheterna hem till dig.

Som du säkert förstår så är det en omöjlighet att täcka in allt som visade på mässan, och under de kommande veckorna kommer vi titta lite närmare på några av nyheterna som visades upp. Här kommer vi dock att göra några generella reflektioner över vad som är på gång och vad som var hetast på mässan.

EurobikeÄven om det fanns mycket spännande nyheter så hittade vi inte någon nyhet som var så unik att den blev mässans stora snackis, i alla fall inte om vi pratar om enskilda produkter. Däremot fanns det två produktkategorier som verkligen är på gång ute i Europa, och troligtvis kommer det snart sätta ordentlig fart även i Sverige. Jag pratar om e-bikes och fatbikes.

Vi börjar med elcyklarna. Det som för några år sedan sågs som en dålig kombination mellan moped och cykel är idag det absolut hetaste ämnet nere på kontinenten. De pratas motortyper, batterier, laddtider och styrkor. Utvecklingen går enormt fort och bara på ett år har det hänt mycket. Både batterier och motorer har blivit lättare och smidigare, och man kan i princip hitta cyklar från alla kategorier med motor. Klassiska shoppingcyklar är nog fortfarande det vanligaste, men allt fler MTB-modeller kommer med motor, och vi hittade både fulldämpade 29” med motor som liggcyklar med eldrift. Den hjälpande motorn är ett utmärkt komplement för dig som vill kunna pendla till jobbet på cykel eller ta en runda i naturen utan att behöva oroa dig för att bli svett. För många kan det säkert också bli ett steg in till cyklingens underbara värld.

Eurobike

Annons

Den andra trenden som vi såg mycket av på mässan var fatbikes. Inte i närheten så stort som e-bikes men cyklar med

gigantiska däck verkar vara något som allt fler tillverkare tar fram för att stärka sina positioner som kompletta cykeltillverkare. De flesta fatbikes är i grunden en MTB som man monterat riktigt breda däck med enorma luftkammrar. De flesta var mellan 3,5-4,5 tum breda, medan den fetaste vi hittade var Specialized Fatboy med 4,9” däckbredd. De grova däcken skall göra resan extremt mjuk och bekväm, men räkna med att det krävs en del energi för att få fart på all den roterande massan. Det påstås också att en fatbike skall vara utmärkt att köra med i snö, och vi hoppas kunna undersöka detta påstående längre fram.

Bland nyheterna på de mer konventionella produkterna syntes bland annat en helt ny komfortracer från Scott, som definitivt ser ut att ha möjligheter att bli en storsäljare, vi hittade också nya sadlar från Fi’si:k, framför allt en ny triahlonsadel utan spets med många smarta funktioner. Svenska Thule visade upp två nya cykelväskor som du kan packa ner din käraste ägodel i när du skall ut och resa. Dessa var fyllda med smarta funktioner. Garmin visade upp Vector 1 och 2 som är deras nya effektmätare som verkar bli både smidig att använda och kommer troligen hamna på ett överkomligt pris. Slutligen visade Gore Bike Wear upp en ny jersey som skall klara belastningen i ryggfickorna när du ska köra riktigt långt och behöver mycket med dig. Två smarta förstärkningar som löper längs ryggen och över axlarna fungerar som en inbyggd ryggsäck och skall hålla tyngden i fickorna på plats även när du reser dig upp och gungar extra mycket.

Allt om dessa och andra nyheter som visades upp på mässan kan du läsa om i kommande inlägg här på sidan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.