Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Premiär för Wheellove Järvsö – allt från Dammplask till VM-kval

Helgen 23-25 augusti är det premiär för Wheellove Järvsö, en cykelfest i ”folkfest-anda”, med god mat, skön musik, härligt häng och ett par tävlingar som kulminerar i Red Bull Pump Track World Championship Qualifier på söndagen.

Wheellove Järvsö sparkar igång med ett tåg nedför Barbro i Järvsö Bergscykelpark som fortsätter till Doktorsdammen där JBP Dammplasket drar igång. Där gäller det att cykla så fort som möjligt, på en smal spång, över dammen. Snabbast vinner, men pris ges också till bäst utklädd. ”Det brukar vara fullt med folk som kommer och kollar och det är en riktigt rolig tävling, säger Hanna Dubeau-Jonsson” som är med och arrangerar denna deltävling. Prisutdelning kommer ske på Bergshotellet där det serveras Pizzabuffé och House DJ Lisa underhåller.

Foto: Thomas Lundman/JB

På lördagen presenterar Ljusdal Energi Tips och Tricks med cykelproffset Martin Söderström, nyss hemkommen från Whistler, Canada där han deltagit i Crankworx. ”Cyklingen har betytt så oerhört mycket för mig så att kunna vara med och ge tillbaka genom att dela med mig av min kunskap till barnen känns underbart” säger Martin Söderström.

”Vi tror på att aktivera barn och ungdomar och vill vara med och skapa så bra förutsättningar som möjligt för det. Vår sponsring har fokus på att få fler barn och ungdomar i rörelse så att de i framtiden kan bli våra hållbara medarbetare.” säger Lena Bergsten, VD för Ljusdal Energi.

Martin Söderström. Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Detta följs sedan av Dome Kids Race, tävlingar för barnen i 3 olika åldersgrupper, upp till 7 år där alla får en medalj som är med, 8-11 år och 12-15 år där 1:a placering vinner ett årskort till Dome i Gävle.

Sista deltävlingen på lördag är Karün Expression Session – en tricktävling i jam format. Pump tracken i Järvsö är byggd av Velosolutions och är helt i asfalt. ”Det absolut bästa med asfalt är att man kan hålla betydligt högre fart genom svängarna. På det sättet får man högre fart ut på rakorna, vilket i sin tur öppnar upp för fler variationer. Man kan dubbla och trippla över guppen, till och med kvadrupla. Något som är mycket svårare att göra på grus. Det som gör att man kan vara lite extra kreativ här på Järvsös bana är banan går runt en bowl och snakerun i mitten, säger Martin Söderström” som fortsätter ”det tycker jag är helt grymt!”

Lördag kväll är det BBQ på JBP och Casper the Ghost ska spela, en artist från Ljusdal som blev framröstad 2018 på Hudikkalaset som ”den bästa spelning genom tiderna”. Under lördag och söndag är det också utställare på expo området som har öppet. Allt från lokala företag som JBP och Järvsö Cykelservice ställer ut till företag som Unparallell och Blue n´Yellow är på plats. Järvsöklämman och Järvsö Lanthandel står för matförsäljning tillsammans med Anders Pers fikabod.

Annons

Söndagen är sista dagen på evenemanget och då är det dags för Red Bull Pump Track World Championship Qualifier. ”Att vi som klubb får stå värd för ett VM-kval bara någon månad efter vi har byggt klart vår fina bana känns ju magiskt” säger Fredrik Jelk, ordförande i Järvsö Bergscykelklubb ”tävlingen är ju öppen för alla som är 16 år och äldre, visst det gäller att vara snabbast, men det är en otroligt härlig tävling där de tävlande umgås och hejar på varandra och alla kan vara med” fortsätter Fredrik.

Det går att anmäla sig på plats till alla tävlingar upp till 30 minuter innan start, men vissa har ett begränsat antal platser så vill man försäkra sig om sin plats så uppmanar arrangörerna att man anmäler sig innan.

En som har anmält sig är Lina Jelk. ”Klart man måste vara med, det är ju inte varje dag man har möjlighet att vara med i ett VM kval och dessutom på hemmaplan” säger Lina Jelk, 41 år.

”Vi har ”okända talanger” anmälda i alla åldrar till erkänt duktiga cyklister som Max Fredriksson och Martin Söderström, och det känns superkul” säger Amanda Sandahl, projektledare för evenemanget. Vinnarna i dam- och herrklassen får åka till finalen i Schweiz och tävla mot övriga finalister från andra delar av världen. ”- Det vore sjukt kul om många kommer hit till Järvsö. För att utmana mig eller sina kompisar!” avslutar Martin Söderström

Evenemanget arrangeras av Järvsö Bergscykel klubb den 23-25 augusti, i Järvsö Skills Park.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.