Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Sweden3Days avgörs i Lund i sommar

Den internationella höghjulingstävlingen Sweden3Days rullar in i Lund den 1-3 juli. Räkna med publikfest och massor av tidsenliga kringarrangemang i staden.
– Det blir ”wild and crazy”, lovar Per-Olof Kippel, som är med och arrangerar tävlingen.

Foto: Marielle Andersson

En höghjuling är en sådan där gammal cykel med gigantiskt stort framhjul och pyttelitet bakhjul. Höghjulingens storhetstid var på 1880-talet och sedan försvann den när den ”vanliga” cykeln introducerades omkring 1890. Nu på 2000-talet upplever höghjulingen en renässans och serietillverkas på nytt, om än i liten skala.

Sweden3Days avgörs i år den 1-3 juli då fyra olika lopp ska köras, varav lopp 3 körs i centrala Lund. De fyra loppen utgörs av ett inledande tempolopp, två varvlopp och ett avslutande uthållighetslopp. Tävlingen väntas locka deltagare från hela världen.

– Detta är ett unikt arrangemang. Ingen annanstans i världen genomförs en flerdagarstävling för höghjulingar. Vi planerar för 50 deltagare och det blir en härlig blandning av män, kvinnor, unga, gamla, elit, amatörer. Det blir galet, en höghjulingstävling är en galen upplevelse, säger Per-Olof Kippel.

Lund blir bas för tävlingen och de tävlande bor på gemensamt hotell i staden. Per-Olof Kippel, som själv ska vara med och tävla, ser fram emot en riktig publikfest lördagen den 2 juli.

– Vi jobbar tajt tillsammans med Visit Lund och vi känner oss inspirerade av stadens entusiasm, säger Per-Olof Kippel.

Annons

Sweden3Days finansieras delvis med bidrag från Lunds kommuns evenemangsstöd och Lund kommer att fyllas av en rad kringarrangemang i anslutning till tävlingen.

– Vi är glada att kunna erbjuda lundabor och besökare ett sånt här unikt evenemang och vet att redan nu finns många aktörer i staden som planerar olika arrangemang i samband med höghjulingstävlingen, allt från musikevenemang till historiska happenings och picknickerbjudanden, så folkfest ska det bli, säger Sofia Björk, projektledare på Visit Lund.

https://www.sweden3days.se/

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.