Hustomtarnas Kaffeskola – Fransk press
Hustomtarna har varit på semester men är nu tillbaka för tillfället! De delar min passion för kaffe och tillsammans tänkte jag och Hustomtarna illustrera och instruera lite i hur olika bryggmetoder går till. Det är också ett bra tillfälle för mig och Hustomtarna att få lite feedback på hur vi gör det! Kaffe är en konst och ingen vetenskap så det finns ju massa knep, tips och trix som kan göra kaffet ännu bättre. Först och främst, jag försöker inte framstå som någon kaffeguru här… Jag vill lära mig mer och dela med mig av vad jag lärt mig hittills…plus att det är spännande att fotografera Hustomtarna när de far runt i köket! Hoppas deras Kaffeskola kanske hjälper någon och om inte så kommer det ju andra läsvärda blogginlägg så småningom! hahaha
Så från och med nu….död åt snabbkaffe! |
Vi börjar med Fransk press, Presso, kaffepress – Kär bryggmetod har många namn. En enkel och billig metod som ger mycket gott kaffe för varje spenderad krona. En Bodum-press kostar runt 200:-, vattenkokare har de flesta och vill man så kan man ta kaffe som är färdigmalet för press. Det kaffet är det mest grovmalna man hittar på hyllorna. Annars kan man alltid mala bönorna själv, då bönorna ska malas grovt funkar det bra med en gammal handvevad kvarn som man kan hitta på en loppis för en femtiolapp. Så för 300:- (exklusive vattenkokaren) så kan man få en kopp riktigt gott kaffe!
Till 1 liter kaffe rekommenderas ca 60 gram kaffe eller “6-8 gram per deciliter vatten”, i en liten Bodumpress på ca 3 dl används således ca 20 gram kaffe.