Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Alla cyklar

Jenny från Helsingborg cyklar in i mitt vardagsrum via en av reklamkanalerna och är så oerhört smutsig efter sin träning att hon inte vet någon annan råd än att hälla rosa på det mesta. Allt filmat i softat ljus med färgfilter. Typisk tvättmedelsreklam. Scenen är kanske inte så märkvärdig kan tyckas men faktum är att den här filmen inte kunnat spelas in för några år sedan. Den hade inte haft någon bäring i det allmänna medvetandet och därför cyklade ingen i reklamen då. Något har uppenbarligen hänt sen dess.

Det cyklas på fler bilder från Vanish
Det cyklas på fler bilder från Vanish

Annars har det har pågått en längre tid nu – okynnescyklandet. Alla gör det och inte ens i smyg längre. För den som tvivlar är det bara att se sig omkring. Det är nog inte ens en överdrift om att tala om en epidemi. Det transporteras, pendlas och tränas nästan överallt.

Det är därför lätt att glömma att det fanns en tid då det nästan var skamligt att cykla. Vätternrundan hade väl de flesta trots allt hört talas om, särskilt som en del av klassikern. Inför den behövde man träna en smula det kunde väl accepteras. Men att man var cykelmotionär utöver det var något som närmast krävde en förklaring och motivering gentemot omgivningen. Jag minns att jag mer än en gång fick underliga blickar och möttes av skepsis när jag försökte beskriva tjusningen med att cykla i skogen på den arbetsplats jag brukade sommarjobba på när jag var yngre. Jäkla tomte tänkte de högt. Jag var tidigt ute i början av nittiotalet. Vi var så få som stigcyklade i byn där jag bodde att vi kunde känna igen varandra på däcksavtrycken som lämnades i halvt uttorkade lerpölar.

Den enda synliga cykeltrenden i TV-rutan på den tiden var att det hängde en produktplacerad mountainbike i hallen hemma hos Seinfeld. Till och med ett så reaktionärt format som kommersiell TV har idag plockat upp handsken. Eurosport har förstås haft de tre stora loppen Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta de Espagna samt några klassikerlopp i tablån länge. Men nu sänder de nästan alla tävlingar som har med pedalkraft att göra. Därtill har de infört en svenskt cykelmagasin med den excellente Roberto Vacchi som programledare. Utanför den specifika sportkanalen har det tidigare varit ytterst tunnsått med program rörande velocipeder. Men cykel-VM sändes på TV10 i år och fyran drämde härförleden till med myspysigt cykelmagasin med lite mindre tävlingsprofil när de lanserade “Club Cykel”. Med tanke på hur senfärdiga de är på den kanalen så kan alla och envar förstå att cykling inte är någon udda företeelse längre.

Redan för något år sedan kunde man i en artikel i Dagens industri läsa om hur många affärsmöten i Storbrittanien numera avklarades under en cykeltur med sammanhängande eftersnack istället för på golfrundan. I år gick de ett steg längre och slog i en ledare fast att “Cykelboomen är bra för ekonomin”Cyklingen är ute ur det fördolda. Den har blivit kommersiellt gångbar även utanför den innersta kretsen. 

I sociala medier är cykel stort och har varit så en längre tid. Tvåhjulingarna har sina forum och syns förstås på Instagram och Flickr samt lämnar spår i Twitterflöden. Facebookgrupper som “Växjö cyklar” var inte aktuella bara för några år sedan och antalet cykelbloggar har exploderat. Till och med jag har ju en.

Pendlarentusiaster har alltid funnits och folk cyklade till jobbet även för några år sedan men inte i den omfattning som sker nu. Framförallt var uppfattningen att det bara var suspekta typer och miljömuppar som cykelpendlade utbredd. Klimatet är annorlunda nu och attityden gentemot cyklar har ändrats. Därutöver har elcyklarna börjat slå igenom och når därmed helt nya grupper som aldrig skulle kunna tänka sig att köra  några längre sträckor annars.

Äntligen börjar cykling och cyklism få den plats den förtjänar. Eller snarare återta sin position är kanske mer korrekt uttryckt. Det fanns en tid då cykeln var ett av de dominerande transportsätten tillsammans med tåg. Jag förutspår att det kommer att bli så igen även om det kommer att ta lite tid. Glädjande nog kunde man i dagarna åter läsa att cykelförsäljningen i Sverige fortsätter att öka. Vi köper inte bara fler cyklar vi köper även bättre cyklar.

Annons

Bilismen som vi känner den har snart spelat ut sin roll. Visst är jag av uppfattningen att bilar alltid kommer att finnas i en eller annan form men det vore bra för alla om inte hela samhället byggdes kring dem. Det är ohållbart i längden. Kanske kan man tala om paradigmskifte.

Cykeln är ett ytterst allsidigt fordon för såväl nytta som nöje. Pendling och transport, hobby, rehabilitering och träning är några områden som jag osökt kommer att tänka på och då har inte ens miljöaspekten berörts.

Vi är inne i spännande tider och det skall bli intressant att se vad framtiden bär i sitt sköte. Men jag förutspår att ännu fler kommer att cykla på olika sätt.

Så se över din gamla härk, greppa styret och ta del av revolutionen – du kommer att vara i gott sällskap!

/ J – äntligen aktuell

#cykligare #knivesandbikes #evaldssonpt

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!
Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.