Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Bikes VS Cars

Vad ni än gör missa inte den här dokumentärfilmen. Jag längtar efter att se den men med skräckblandad förtjusning. Sanningen är brutal och hemsk men ibland behöver man bli påmind om den.

http://www.bikes-vs-cars.com/

Vi massakrerar jorden och bilismen bär en icke föraktlig del av den bördan. Det samlade trycket från såväl produktionen av den enorma fordonsparken som driften tär på jordens resurser. Våra resurser. Våra barns resurser. Vi dödar framtiden innan den hinner bli.

Jordens befolkning ökar som bekant och aldrig någonsin har det sålts så många bilar på den här planeten. En planet som redan lider. Men det hindrar inte att alla måste åka omkring i en ett ton tung plåtlåda. Gärna själv fast alla vet att ingen stad på jorden lyckats lösa transporter med privatbilism. Köerna ökar ständigt även i mindre städer och i metropolerna mäts tiden som tillbringas i snigelfart i timmar. Det är så illa att snitthastigheten i många storstäder är lika med eller lägre än de var på 1800-talet. Det är framsteg det.

I Sverige är vi inte ett dugg bättre. Även här säljs det bilar som aldrig förr. Och stora skall de vara, ungefär var femte bil i det här landet är en “stadsjeep” numera, en jäkla klumpig SUV. Till vilken nytta? En enkel undersökning av detta lands demografi ger vid handen att de flesta människor inte bor isolerat på landsbygden. De allra flesta bor faktiskt i mer eller mindre stora städer och tätorter. De flesta resor som görs är under fem kilometer.

Annons

Det vore en god idé att fler valde att färdas åtminstone några av de kortare sträckorna per velociped.

För allas vår skull.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=et8iEIPhooM?feature=player_embedded&w=320&h=266]
/ J – upprörd#cykligare #knivesandbikes

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!
Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.