Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Dr Dew och mr Hyde

Nattens stormiga väder med piskande regn och en klar måne fick effekt i stallet. Från cykelboden hördes oroliga rasslanden av kedjor, pysande dämpare och tjuten från blöta skivbromsar. Något bankade på dörren och ville ut i mörkret.

En tämligen ordinär pendlare i form av en Kona Dr Dew hade plötsligt förvandlats till en ytterst trendigt modernt helstel 29″ Mtb med skogslust. Hårig.

Transformation från snäll asfaltsnötare till hårig grusvägsätare
Transformation från snäll asfaltsnötare till hårig grusvägsätare
Här försedd med Schwalbes Rapid Rob 2,1"
Här försedd med Schwalbes Rapid Rob 2,1″

Förvandlingen var inte så komplicerat då cykeln original är utrustad med skivbromsar, trippelvevparti, Deoreväxlar och nav samt rakt styre. Lägg därtill Konas stela stålgaffel P2 med gott om utrymme på bredden och du har en bra plattform för en helstel Mtb även om den inte ursprungligen var tänkt som en sådan.

Tja, sen var det förstås så att jag mätte och testade bak först eftersom det var där som det såg ut att saknas utrymme. Det gjorde det inte! Men väl fram. Så tyvärr gick det projektet i stöpet.

Det där blev inte helt lyckat
Det där blev inte helt lyckat

Rusade först in till datorn och letade upp Konas P2 gaffel i 29″s utförande vilken gick att få tag i USA för det facila priset av $59 och med frakt skulle det kosta mindre än tusenlappen hem till dörren. Efter att nästan ha tryckt på köpknappen besinnade jag mig dock och tänkte efter. Moderna stela gafflar är ju ofta designade för att fungera med ramar med geometri anpassad för dämpare. Därför skulle den gaffeln vara 465mm lång axel-krona mot nuvarande 390mm så risken för att extrem chopperkänsla skulle infinna sig var påtaglig även om man justerat styrstammen. Sen skulle nog styrningen bli märklig med så lång gaffel.

Annons

Inte någon poäng med att förvandla en bra pendlare/grusvägsracer till en dålig Mtb. Så när fullmånen slutat skina över oss står Konan lugn i sitt bås igen.

/ J – känner både Dr Dew och mr Hyde

#cykligare #knivesandbikes

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!
Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.