Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Ultracykling

Det här var tänkt att vara en ren hyllningstext till de ultimata galningarna som just nu ägnar sig åt försök att slå Tommy Godwins klassiska rekord från 1949 i TT under ett år. Rekordet lyder på fantastiska 75 065 miles eller 120 805 km vilket omräknat blir ca 320 km/dag eller mer än en Vätternrunda om dagen som svensk referens. Det blir smått otroliga 13,5km/h utslaget på alla årets timmar.

Tommy Godwin
Tommy Godwin

Sen kan tilläggas att Godwin fortsatte efter det slutförda året och inte slutade förrän efter 500 dagar och då hade han passerat den magiska gränsen 100 000 miles.

Så här såg siffrorna ut när det begav sig
Så här såg siffrorna ut när det begav sig

Men det har fallit en massiv skugga över rekordförsöket. Det är då själva fan att folk inte kan låta bli att dricka alkohol och vistas i trafiken. Nu gick det illa men kunde gått mycket värre. En bruten fotled och ett troligen avbrutet trampande blev resultatet av av en olycka häromdagen. Tyvärr känner jag till historier som slutat mycket värre än så.

Vad som hände var att Steve Abraham blev påkörd av en full mopedist. Han opereras imorgon och skall då få en uppsättning titanskruvar som förstärkning i benet. Med tanke på att han tycks vara någon form av cyborg redan från början så får vi se vad slutresultatet blir. Jag håller det inte för omöjligt att han trots allt fortsätter i någon form. Men det bättrade inte på oddsen att klara utmaningen direkt. För att klara gränsen krävs då en ökning av snittsträcka per dag upp till ca 340 km vilket kan visa sig vara för mycket till och med för Steve. Särskilt med smärtor i foten.

Steve Abraham

När han blev påkörd låg han för övrigt mycket bra till med över 16 dygns försprång på rekordet och fler planerade långpass så fort värmen anlände de brittiska öarna.

Annons

Parallellt pågår ytterligare en attack på rekordet. Det är Kurt “Tarzan” Searvogel som trampar på andra sidan pölen i Florida. Men på något sätt känns det rekordförsöket inte riktigt lika “hårt”. Han kör förvisso extremt långt även han men i betydligt bättre klimat, på ett ställe som är plattare än Holland och han gör det bitvis på en liggcykel och åker bil till den optimala startplatsen för att få vinden i ryggen. Allt förvisso tillåtet enligt reglerna. Men att slå rekordet i engelskt väder och i mer kuperat landskap hade känts mer genuint. Men Tarzans insatser skall inte förringas och han trampar än vad jag vet. Mer information återfinns på UMCAs (Ultra-Marathon Cycling Association) hemsida. Det är organisationen som övervakar försöken och ser till att milen blir korrekt registrerade ifall någon nu känner sig sugen.

Steves hemsida hittar du här och hans Facebooksida återfinns här. En tråd rörande ämnet försiggår förstås på Happy och kan hittas här. För den som har Strava så finns alla hans rundor loggade där också.

/ J – inte ultra på något vis

#cykligare #knivesandbikes

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!
Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.