Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBTidningen

Vi spanar in banan inför SM i Cross Country

Vår elitsatsande journalist Jesper Jeppman Andersson for ner till Isaberg i Hestra för att tillsammans med Axel Lindh känna på banorna där SM i XCO (cross country) och XCE (eliminering) kommer att avgöras 17-19 juli. Väl på plats mötte de även Keith Johansson, mannen bakom initiativet till att få SM till Isaberg samt den person som på sin egen fritid byggt hela banan.

Jesper_Andersson_DSC_5733
Text och foto: Jesper Andersson

 

Banan ligger i anslutning till Isaberg Mountain Resort. Förutom konferensanläggningen finns här det mesta man kan önska sig. Förutom en rolig SM-bana finns här 17,5 mil pilade leder i skogarna. Det finns också skidlift, höghöjdsbana och vackra sjöar, lite av ett balsam för själen! Vi träffade banbyggaren Keith som berättar att det stora, öppna området där tävlingscentrum och stora delar av banan slingrar sig fram först var tänkt att bli en skidbacke. Men då den lutade för lite funderade markägaren på att göra det till ett granplantage istället. Keith kom då med förslaget att de pengarna kunde användas för att bygga en fast bana för mountainbike, gångleder och även till en damm.

Bygget av banan började i september och sedan dess har Keith mer eller mindre tillbringat all sin lediga tid på området. Banan inleds med en lång klättring, den enda på hela banan. Efter 16 handbyggda serpentiner kommer man ut på toppen av skidbacken, har man kraft och tid att vrida på huvudet visas en vy som alla gånger skulle göra sig på ett vykort. Banan planar ut och snart vänder det och en rolig utförskörning vänta. Den går genom ett stenigt parti, in i några roliga kurvor innan det kommer ett parti där det blir hyfsat brant och farten ökar ordentligt. Några snabba vallar innan man kommer ut på det öppna fältet där det först var planerat att planteras skog. Här går banan på snabba, byggda grusvägar. Svängandet fortsätter, man får nöjet att hoppa ut för ett dropp, en del byggda hopp innan man så småningom är tillbaka vid starten och går ut på nästa varv.

Passar de flesta

Annons

Våra egna reflektioner är att det inte är en alltför teknisk bana som nästan till 100 % består av byggda stigar och hinder. Då vi testade banan körde vi alla partier på första försöket utan att behöva stanna och tveka eller fundera över vilket spår man skall välja. Klättringen till toppen tar i runda slängar 5 minuter. Varvet i sin helhet borde kunna avverkas på ca 12 minuter för eliten. I stort består banan av en klättring, en utförskörning och sedan är man mest på hygget nere vid start- och målområdet och snurrar. I och med att den är hyfsat lättkörd passar den dig som är duktig uppför och kan köra fort genom de många svängarna. De partier som kan ses som något tekniska bör kunna cyklas av de flesta och är inte tillräckligt svåra för att den som är tekniskt begåvad ska ha någon större fördel.

Det är en rolig men tuff bana där man aldrig får något direkt tillfälle att vila. Utförskörningen kräver att man är med i matchen och nere på det öppna fältet gäller det att jobba med hela kroppen för att få med sig farten genom de många kurvorna. Det är ett minst sagt imponerande bygge och man kan inte föreställa sig hur många timmar som lagts ner på banan. Vi ser fram emot att få stå vid startlinjen och hoppas att du som läser detta antingen står bredvid oss som en konkurrent eller vid sidan om som hejarklack! Vi ses i Isaberg!

I senaste numret av Allt Om MTB kan du även läsa ett reportage om banan till Långlopps-SM i Kilsbergen.

Jesper_Andersson_DSC_5668

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.