Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Tips

8 CYKLISTBETEENDEN SOM INTE GÅR HEM BLAND ICKE-CYKLISTER

Vi cyklister gör en hel del grejer som nog kan te sig minst sagt märkliga utanför sporten, vare sig det handlar om gubbar som rakar benen, använda en keps som har så liten skärm att den inte ger någon skugga, eller att slänga sig med franska ord som “chapeau” eller “panache” mitt sin svenska svada. På detta tema kommer här en lista med åtta saker som nog kan få folk att titta snett om du gör det till vardags, så att du kan välja rätt tillfällen att släppa ut cyklisten inom dig i full frihet!

Mmm, nu skulle det allt smaka med ett lass koncentrerat socker till lunch!

1 LIGGA PÅ RULLE

När man cyklar är en av de viktigaste delarna i att åka snabbt att kunna utnyttja andra cyklister, genom att ligga tätt bakom och låta dem ta vinden. Är tävlingsdjävulen med på tåget kanske du till och med sparar på krafterna för att sedan kunna explodera i en skyltspurt eller över ett backkrön, och lämna de tjänstvilliga draghästarna bakom dig.

Nere på stan kan det däremot uppfattas som aningen gränslöst om man går några decimeter bakom folk, på gränsen till integritetskränkande faktiskt! Så hur gärna vi än vill använda en fin rulle får vi lägga band på oss och spara det till cykelträningen.

 

2 SNYTA SIG SÅ ATT SNORET YR

Alla vet hur befriande det kan vara att lägga fingret mot ena näsborren, och ljudligt spraya luften full med snor. Bara för att sedan njuta av att återigen kunna suga i sig tillräckligt med luft för att benen ska orka fortsätta trampa, och känna hur horisonten plötsligt ter sig lite ljusare. Vi försöker göra det så att ingen annan behöver köra rakt igenom snormolnet, men vi har själva åkt igenom ett både en och två gånger utan att bli mer än halvförbannade.

Hade det varit nere på stan är vi däremot ganska säkra på att vi hade blivit minst helförbannade, trots att vi nu alltså är snyt-praktiserande cyklister. Och då kan vi ju föreställa oss hur icke-cyklister skulle reagera om de råkade ut för samma öde när de glatt klev på rulltrappan, och drogs rakt igenom detta moln av bakterier och kroppsvätskor.

 

3 HÄLLA EN FLASKA VATTEN ÖVER HUVUDET FÖR ATT SVALKA AV SIG

Det är varmt, du svettas floder, och du känner solen bränna ovanifrån samtidigt som du blir grillad av den kokande asfalten underifrån. Det är misär, men det finns ett botemedel. Du kramar lätt om vattenflaskan så att en stråle letar sig genom luften och ned på ditt huvud, varifrån den rinner svalkande ned för din rygg. Vilken lättnad…

Oturligt nog är inte heller detta beteende accepterat i det vanliga vimlet, hur olidligt varmt det än kan vara att tränga sig fram längs ett solgassigt och överfullt shoppingstråk. Alla vill nog göra det, men nära och kära korsar gatan och vill inte kännas vid den blöta skummisen, trots att han eller hon nu är både sval och tillfreds.

 

4 COWBOY-STILEN

Alla vet att en av de mest förbjudna sakerna man kan tänka sig är att ha kalsonger eller trosor under cykelbyxorna, varför man nu skulle vilja ha det. Det är hursomhelst både dåligt och fel, men samma lössläppta beteende är inte lika accepterat ute i den vanliga världen. Dessutom finns det vissa risker och hot förknippade med cowboy-stilen om man klär sig i byxor med blixtlås.

 

5 FÖRVARA ALLT I TRÖJAN

Annons

Vi ser många som går omkring i cargo-brallor, även om vi inte är helt säkra på att fickornas främsta uppgift är förvaring. Cyklister tar dock detta konceptet till en ny nivå, när de fyller sin slimmade tröja till bredden med socker och reservdelar. Vi har till och med sett hjälpryttare som börjat lasta fullt av flaskor innanför själva tröjan när ryggfickorna var fulla.

Detta är dock inte fullt lika hett som cargo-brallor i civilsamhället, och man kan tänka sig att man skulle uppfattas som lite skum om man skippade matkassen till förmån för en väl tilltagen ryggficka nästa gång man var på ICA.

 

6 TÄVLA MOT FOLK SOM INTE ÄR DÄR

Strava har verkligen förändrat hur vi cyklar, och det är extremt beroendeframkallande för de som är tävlingsinrikade att jaga tider på olika segment. Men om man tänker efter så tävlar man ju mot folk som inte är där på en bana som inte är uppmärkt, och vi är nog i alla fall ett litet gäng som firar ett stulet KOM/QOM som en etappseger i Tour de France.

Om man för en stund föreställer sig detta beteendet utan cykel i en mer ordinär stadsmiljö, så kan man tänka sig att det skulle te sig lite märkligt. Full fart över torget, runt fontänen så att duvorna får kasta sig ner i rännstenen, innan man plötsligt stannar och högljutt firar sin egen förträfflighet i sitt eget sällskap.

 

7 SOCKERCHOCKA

Vi gissar att hyfsat många av er läsare försöker ha en relativt sund diet till vardags, med en hälsosam balans av chips/grönsaks-kvoten. Men på cykeln har vi inte riktigt samma prioriteringar, utan där är vi ganska många som formligen suger i oss varenda droppe upplöst socker som står att finna inom en rimlig radie. Gel, sportdryck, bars och energikakar, med så mycket socker som vi bedömmer att kroppen överhuvudtaget kan ta upp utan att magen ballar ur och viftar med vit flagg under loppet. Ett sånt här beteende i vardagens skulle nog inte bara leda till en tvivelaktig hälsa, utan också till andra mer sociala konsekvenser.

 

8 HA SVINTAJT TEMPODRÄKT

Cykelkläderna kan verkligen vara väldigt avslöjande, och trots att vi inte direkt är några exhibitionister i vanliga fall känner vi alltid att det är helrätt att klä oss i cykelkläder som ligger likt ett tunt lager med kroppsfärg på en annars naken kropp. Desto mindre cykelkläder vi kommer i, desto mer badass känner vi oss, medan detsamma verkligen inte gäller för just oss när vi är nere på stan bland vanligt folk. Då känner vi oss helt nakna, och om någon dyker upp i kroppsstrumpa eller morphsuit (aka tempodräkt minus huvan) så utgår vi genast ifrån att de måste vara på svensexa eller möhippa.

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.