Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

Elina Davidsson och Max Fredriksson vann VM-kval i pumptrack

Under söndagskvällen avgjordes det svenska VM-kvalet i pumptrack i Järvsö, en av 26 deltävlingar i Red Bull Pump Track World Championship. Tävlingen drog stort intresse från både publik och deltagare. I mästerskapets största damklass hittills tog 18-åriga Elina Davidsson hem segern. Max Fredriksson vann herrklassen.

Pumptracktvling i Jrvs
Stort intresse för Red Bull Pump Track World Championship qualifier i Järvsö. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.

Ett hundratal cyklister inom BMX och MTB hade anmält sig till start. Med 21 tjejer i damklassen slog tävlingen i Järvsö rekord. Ingen annan deltävling i mästerskapet har haft lika många.

Efter tidskval togs de 32 snabbaste herrarna och 16 damerna ut till final med utslagsheat. För att skapa lite extra spänning valde tävlingsledningen att låta de båda utmanarna i varje heat starta samtidigt, från varsin sida av banan. Bäst tid gick vidare till nästa omgång.

I damklassen trodde många att det skulle handla om Linn Olstam. Hon var klart snabbast i tidskvalet och med det storfavorit. Men i första finalomgången missade hon rejält i en av velodromkurvorna, tappade fotfästet och föll. Hon var snabbt uppe igen, men det var för sent. Förhandsfavoriten slogs ut direkt.

Det banade väg för kvällens vinnare, 18-åriga Elina Davidsson från Bjursås som går cykelgymnasiet i Falun och annars tävlar i MTB enduro. En efter en fick konkurrenterna ge sig och i finalen slog hon Sophia Fernaeus.

Elina Davidsson in action
Elina Davidsson snabbast i rekordstor damklass. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.

– Det här var verkligen skitkul! Helt fantastiskt! Men nu får jag väl träna ännu hårdare inför VM-finalen. Vi har en pumptrackbana på skolan så det blir till att hänga ännu mer där, sade Elina Davidsson efter segern.

I herrklassen var tempot högt och det skiljde bara ett par sekunder mellan snabbaste och långsammaste deltagare i det 32 man starka finalfältet. Publiken skulle få följa två fajter i fajten. Dels den mellan BMX och MTB. Men också kampen mellan giganterna Martin Söderström och Max Fredriksson, båda kända för sina internationella framgångar på världstouren i freeride mountainbike.

Filip Svanberg bste bmxcyklist
Filip Svanberg, Sveriges snabbaste på BMX. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.

För startfältets snabbaste BMX-åkare Filip Svanberg, med både NM- och SM-guld på meritlistan, räckte det hela vägen fram till pallen. Men Max Fredriksson var för tuff i semifinalen. 24-årige Fredriksson från Järfälla var dagens snabbaste cyklist och tog med minsta marginal även hem finalen mot sin forne läromästare Martin Söderström. Bara nio hundradelar skiljde dem åt.

– Det känns jätteroligt. En så sjukt bra grej för sporten och extremt kul att få köra Sveriges första riktiga pumptracktävling. Lite extra kul att få tävla mot Martin också. Han har lärt mig i princip allt jag kan, sade Max Fredriksson.

Annons
Max Fredriksson in action
Max Fredriksson hade tungan rätt i mun. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool
Martin Sderstrm in action
Söderström tvåa i jakten på hundradelar. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.

Som vinnare i den svenska kvaltävlingen får Elina Davidsson och Max Fredriksson resa till Schweiz senare i höst för att representera Sverige i Red Bull Pump Track World Championships världsfinal. Med resor och omkostnader betalt. Även placering två till fyra i respektive klass är kvalificerade till start i finalen, som hålls på Swiss Bike Park i Köniz-Oberried utanför Bern den 19 oktober.

Resultat i Red Bull Pump Track World Championship qualifier i Järvsö

Damer:

  1. Elina Davidsson
  2. Sophia Farneus
  3. Sandra Persson
  4. Johanna Küchler

Herrar:

  1. Max Fredriksson
  2. Martin Söderström
  3. Filip Svanberg
  4. Adam Eriksson
Damernas prispall
Sveriges tre snabbaste pumptrackcyklister. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.
Herrarnas prispall
Glädje på herrarnas prispall. Foto: Emrik Jansson/Red Bull Content Pool.

Kvaltävlingen i Järvsö arrangerades i samarbete med Järvsö Bergscykelklubb och bankonstruktören Velosolutions Scandinavia. Under 2019 arrangeras Red Bull Pump Track World Championship förutom i Sverige, även i Chile, Filippinerna, Holland, Indien, Kanada, Kina, USA, Sydafrika, Tyskland och Thailand. Totalt arrangeras 26 kval och en världsfinal.

Mer om mästerskapsserien finns på www.redbullpumptrackworldchampionship.com.

Mer om Järvsö Bergscykelklubb finns på www.jbck.se.

Mer om Velosolutions finns på www.velosolutions.se.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.