Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheterTävlingsnytt landsväg

EM-dags i både landsväg och mountainbike

lag
Foto: Niklas Wallner

Det är EM-tider både på på landsvägen och i mountainbike, och 2-6 augusti är det dags för landslaget i landsväg i Herning, Danmark. Över 800 cyklister från 45 olika länder kommer att finnas på plats för att göra upp om medaljerna. Nu är den svenska EM-truppen klar som bland annat Lisa Nordén och Tobias Lundvigsson blir en del av. 

– Lisa Nordén är ju väldigt bra på just tempo så det ska bli riktigt spännande att se henne köra emot dom allra bästa i Europa, säger förbundskapten Lucas Persson. 

Linjeloppet kommer att äga rum på en 20 kilometer lång slinga, vilket kommer ge åskådare sex chanser att se dameliten och 12 möjligheter att se herreliten. Banan är relativt platt, med en bra chans att vinnaren antingen är en tempospecialist i en utbrytning eller en supersprinter i en klung-spurt.

Tempo-sträckorna tar åkarna genom flera byar, men karakteriseras annars av långa, platta sträckor av vägar, där åkaren kan nå mycket höga hastigheter.
Start och slut kommer att vara på MCH Messecenter Herning, Nordens största Expo-center.

EM-truppen:

Herrelit:
Tobias Ludvigsson – tempo

Kommentar: Tobias är vår enda worldtour-cyklist i herrelit och har visat god form under säsongen med bland annat ett SM-guld i tempo. 

Damelit:
Lisa Norden – Tempo
Emilia Fahlin – Tempo, Linjelopp
Sara Penton – Linjelopp
Hanna Nilsson – linjelopp
Ida Erngren – linjelopp

Kommentar: här har vi en stark grupp. Ida Erngren har haft en bra säsong, hon vann sista etappen i Gracia Orlova tour.
Hanna Nilsson har också kört starkt i år och har många fina topp-placeringar med bland annat ett topp-tio-resultat på en av etapperna på Tour de France. Hon blev även 7:a totalt i Gracia Orlova Tour.
Sara Penton har även hon kört in några fina topp-tio-placeringar samt ett SM-guld i linje.
Emilia 
Fahlin visade förra veckan att formen är bra inför EM då hon blev 4:a totalt i BeNe Ladies tour.
Lisa Nordén är regerande svenskmästare i tempo och har visat att hon är i bra form. 

Herr U23:
Hampus Anderberg – linjelopp
Lucas Eriksson – linjelopp

Kommentar: Både Hampus och Lucas har kört starkt under säsongen. Hampus körde väldigt starkt i Tour of Estonia UCI 2.1, där han blev 3:a på etapp 1 och 4:a totalt.

Dam U23:
Julia Karlsson – linjelopp
Frida Knutsson – linjelopp

Kommentar: Julia har gjort comeback i år. Hon visade redan i Gracia Orlova tour att hon var på gång där hon blev 8:a på en etapp. Och Frida körde riktigt bra nere i Belgien på BeNe ladies tour där hon blir 9:a totalt.

Herr junior:
Jacob Eriksson – linjelopp
Linus Kvist – linjelopp

Kommentar: Jacob och Linus har kört väldigt bra under säsongen. Båda killarna är med och tävlar offensivt. Jacob Eriksson blev sexa under Course De La Paix – UCI junior nations cup totalt och Linus Kvist blev 7:a på en etapp.

Annons

Dam Junior:
Clara Lundmark – linjelopp
Johanna Johansson – linjelopp

Kommentar: Johanna och Clara är två offensiva cyklister som inte är rädda att gå med när det gäller. Clara Lundmark är även svensk junior mästare i både tempo och linjelopp.

 

Foto: Matthias Haal
Foto: Matthias Haal

I mtb är det dags redan om två dagar, då EM avgörs i Darfor Boario Terme i norra Italien mellan 27:e och 30:e juli. Där har förbundkaptenen  Annie Söderberg tagit ut truppen, och hon kommer åka dit med en trupp på sex cyklister där bland annat regerande europamästaren i sprint ingår.

– Jag är mycket glad att det blir ett EM i Italien. Vi är väl förberedda och truppen känns laddad‚ säger förbundskapten Annie Söderberg.

Den italienska organisationen är van att hålla i stora evenemang med bland annat en etapp av Giro d’Italia och italienska mästerskapen i landsväg på CV:t.

EM-truppen:

Johan Widén Herrelit – Johan kvalade som etta på EM-sprinten i Huskvarna förra året och har följt upp detta med fina och lovande prestationer under 2017. Han har bland annat kvalat som trea och slutat nia i en världscupstävling i XCE.

Emil Linde Herrelit – Förutom att Emil leder SWE Cup i XCO är han också regerande europamästare i XCE. Även om han är svårslagen i spurtsammanhang har han under både förra säsongen och denna visat att han är en XCO-åkare att räkna med.

Joel Burman U23 – Joel har tagit stadiga steg framåt och har under säsongen kommit på en fin 20:e-placering i ett tufft startfält på en HC-tävling (steget under världscup). Joel har kommit tillbaka från en period av skada och man kan inte annat säga än att han har kommit tillbaka starkt.

Saga Molin Damjunior – Saga är stark i klättringar och har kapaciteten att hålla fart över tid. Vid ett par tillfällen under säsongen har förstaårsjunioren också kommit topp-tio i juniorvärldscupssammanhang.

Carl Jarnhagen Herrjunior – Carl är i världsrankingen vår högst rankade herrjunior och har redan tidigt under säsongen satt färg på bland annat UCI-tävlingarna i norden, med ett flertal pallplaceringar.

Vilgot Lindh Herrjunior – Vilgot debuterar i landslagssammanhang under EM. Under säsongen har han visat på en positiv utveckling och har därigenom lyckats med ett flertal fina prestationer.
– Det känns väldigt roligt att få representera Sverige i EM, särskilt då det blir mitt första landslagsuppdrag. Jag hoppas det ska bli en roligt vistelse med trevligt folk och såklart vill jag göra mitt bästa under tävlingen också, säger Vilgot Lindh.

 

Tags : em

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.