Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
LandsvägTävlingsnytt landsväg

Emilia står över WWT-premiären – ännu inget klartecken för OS-start

I helgen är det den första av årets tävlingar som ingår i Women’s WorldTour nere i Australien,  men vår svenska stjärna Emilia Fahlin väljer att stå över premiären. Istället för långresa ”down under” stannar den tidigare VM-fyran hemma med ett tränings- och tävlingsprogram riktat mot linjeloppet i OS i slutet av juli.

Arkivbild från när Emilia bar den svenska mästartröjan under förra våren. Foto: Thomas Maheux

– OS finns i tankarna, så klart. Jag har redan provåkt banan i Tokyo. Men för att få en plats i truppen måste jag också bevisa att jag är tillbaka på den högsta nivån, säger Örebrocyklisten till vargardacycling.se.
Efter fjärdeplatsen i VM 2018 trodde många att den nu 31-åriga proffscyklisten skulle få sitt stora genombrott i eliten under fjolåret. Istället var en svår krasch under ett träningspass i maj nära att ödelägga hela karriären. Emilia fick bland annat en kraftig hjärnskakning och rehabiliteringen tog lång tid. Mot alla odds kunde hon ändå ställa upp i VM drygt fyra månader efter den allvarliga olyckan och spurta in till en 15:e plats.
– Jag hoppas kunna tillbaka till den känsla och nivå jag hade innan olyckan. Det känns bra och mina fysvärden är okej. Sedan får vi se hur det blir när tävlingarna börjar.
Emilia Fahlin har ordnat en kvotplats till Sverige men för att få resa till Tokyo måste hon också visa för Sveriges Olympiska Kommitté att hon är tillbaka i världstoppen. En plats bland de åtta första i ett World Tour-lopp under våren skulle sannolikt räcka.
– Vi har naturligtvis med oss hennes fjärdeplats i VM och de resultat hon gjorde innan olyckan men det är inte ensamt kvalificerande. Hon behöver visa att allt nu går i rätt riktning, säger Anders Wiggerud, sportchef i SOK med ansvar för bland annat cykel, till vargardacycling.se.
Strade Bianche i Italien i början av mars blir svenskans World Tour-debut för säsongen. Emilia har därefter ytterligare åtta tävlingar på sig under våren att visa SOK att hon är värd en OS-plats.
Vårgårdas World Tour-lopp, som Emilia Fahlin vann 2016, avgörs i augusti efter OS.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.