Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Erlandsson och Eriksson svenska mästare i cykelcross

 I ett kylslaget och mulet Göteborg blev Varbergs MTB:s Åsa Erlandsson och Art V:s Martin Eriksson svenska mästare i cykelcross under eftermiddagen. Åsa tog kommandot under varv ett medans herrarnas lopp länge var en fight mellan Martin och publikens hemmahopp Hannes Forsby från Giro Cycling club.

Text och bild: Angelica Edvardsson Edin.

 

SMÅsaErlandssonliten
Internationellt rutinerade cykelcross-åkaren Åsa Erlandsson drog längsta strået i damer elit.

I damernas elitklass var startfältet tunt men hårt. På förhand såg Ida Erngren, Uppsala CK, ut som det starkaste kortet då hon vunnit över Åsa de gånger de mötts under säsongen. Åsa å andra sidan bor granne med Slottskogen där tävlingarna avgjordes. Underlaget var hårt men halt och uppkört i svängarna, fördel för både åkstarka Ida och tekniskt skickliga Åsa.

Göteborgs CKs Frida Eriksson tog starten men fick snabbt se sig passerad av Ida och Åsa. På banans andra del, den mer tekniskt krävande bokskogen, tog sig Åsa förbi Ida och ledde vid första varvningen.

“Jag hade bestämt vilka linjer jag ville hålla i bokskogen och gick om i en kurva. Det var inte tänkt att gå om så pass tidigt i loppet egentligen”, säger Åsa.

Drygade ut ledningen

Tio sekundersledningen ut på andra varvet växte till det dubbla ut på tredje varvet. Avståndet ökade varje varv och cx cupens dominant Ida Erngren fick nöja sig med ett silver. Frida Eriksson slutade på en tredje plats och blev bästa U23:a.

Damer veteraner startade samtidigt som eliten och där tog europeiska mästarinnan Anna Persson, Staffanstorps CK, en klar seger före klubbkamraterna Anna Eriksmo och Jessica Bengtsson.

 

Avgjordes på sista varvet

Martin Eriksson såg till att mästartröjan stannade inom Art V.
Martin Eriksson såg till att mästartröjan stannade inom Art V.

Herrarnas lopp såg ut att sluta med Göteborgsk seger till publikens stora förtjusning. Regerande mästaren David Eriksson, uppvuxen i Göteborg tävlandes för Art V tog kommandot från start och skapade en liten lucka till Martin Eriksson och Hannes Forsby. De två kunde ansluta snabbt och trion körde ihop de första varven. När David senare fick släppa stod uppgörelsen mellan Martin som satsar helhjärtat på sporten och u23:an Hannes som i huvudsak kör landsväg. När de har mötts tidigare under säsongen har Martin dragit de längsta stråna.

Hannes visade att han verkligen ville utmana om guldet och såg under det näst sista varvet ut som den starkaste. Då och då skapades små luckor bak till Martin under publikens vrålande. Men Martin, med fjolårets silvermedalj i minnet, gav sig inte. Under sista varvet gick han om och förbi Hannes och kunde kosta på sig en lång segergest på målrakan.

“Förra årets lopp såg lite likadant ut, då låg jag också tvåa ut på sista varvet med några sekunder upp. Jag har velat ha mästartröjan i flera år och ville verkligen inte ge mig i år” sade Martin i segerintervjun efteråt.

 

Annons

Spännande om bronset

I kampen om tredjeplatsen bjöds publiken också på spännande dueller. Dennis Wahlqvist, Serneke Allebike, och Art V:s Henrik Jansson hade sällskap stora delar av loppet och gick om en kroknande David Eriksson när denne släppt huvudklungan. Med två varv kvar att köra såg det ut som att Dennis skulle ta den sista podiumplatsen. Men Henrik Jansson hade inte gett upp och ut på sist varvet var rollerna ombytta. Det blev två medaljer till Art V som dominerat svensk cykelcross under året.

 

VM truppen

Martins seger innebar även tillräckligt med UCI-poäng för att kvala in på topp hundra i världsrankingen, vilket gör att han är den andra åkaren att bli klar för VM. Junioren Emil Lindgren, Falu CK, kvalade in under julhelgens världscuplopp i Belgien. I veckan kommer förbundskapten Hans Mård att gå ut med ytterligare några namn som är aktuella för en VM start.

 

Juniorguld till Ryska Posten

Även herrjuniorerna gjorde upp om SM medaljer under dagen. Där drog Anton Niederbach, Ryska Posten, det längsta strået före Emil Lindgren och Eric Herlitz från Cykloteket Racing Team.

 

Swe cycling livesände loppen på sin Facebooksida där även segerintervjuer finns att se https://www.facebook.com/swecycling/?hc_ref=ARRPf2NBdhT0bsDnwkQ1T2k9ZLi9LRQdJl0XJztsGHqDppsiYv5yb72gNdfazumJ_J0&fref=nf

 

 

 

Tags : CX-SM

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.