Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Tävlingsnytt landsväg

Etapp 10-15 i Tour de France

Vilken händelserik vecka det har varit i Touren! Först kraschade Trek Factory Racings Fabian Cancellara i den gula ledartröjan och tvingades bryta, och senare i veckan gjorde Etixx-QuickSteps Tony Martin precis samma sak. Trots den tråkiga vurpan med Martin får Etixx ändå ses som veckans vinnare, med etappseger för Zdenek Stybar, Mark Cavendish och så Tony Martin då, plus ett par dagar i gult. Sammanlagt ligger Stybar och lagets hopp i totalen, Rigoberto Uran, båda topp 10.

Bland totalfavoriterna är det Chris Froome som har visat sig mest, han har varit attackvillig på både Mur de Huy och på Mur de Bretagne och kör tack vare det i gult. Frågan är bara om han prickat formen lite för tidigt eller om han kan bli ännu bättre?

Nairo Quintana och Alberto Contador har hållit sig lite i skymundan, med all rätt. Det är först i den kommande veckan som de ska glänsa på riktigt. Vincenzo Nibali körde bra på pavén även i år, men skillnaden mot förra året var att nu höll sig han konkurrenter på hjulen. Istället hade han en sämre dag uppför Mur de Bretagne och tappade värdefulla sekunder.

En som seglat upp som en möjlig konkurrent till de stora fyra är BMCs Tejay van Garderen. Han har knappt fått vind på näsan och ligger ändå tvåa i totalen, bara 12 sekunder bakom Froome! Med andra ord kan den kommande veckan bli hur spännande som helst. Här är etapperna:

Chris: "Grabbar, jag drar 500 watt nu". Alla andra: "Va?! Jag får se!". (c) Tim de Waele
Chris: “Grabbar, jag drar 500 watt nu”. Alla andra: “Va?! Jag får se!”. (c) Tim de Waele

 

Etapp 10 Tisdag 14 juli

Tarbes – La Pierre-Saint-Martin

Distans: 167 km Profil: Bergig

Efter en välförtjänt vilodag styr Touren sin kosa mot Pyrenéerna för den första ordentliga bergsetappen av årets upplaga. Vägen fram till foten på etappens enda klättring, Col de Soudet, är böljande med relativt lätt jämfört med den 15 km långa backen med långa avsnitt där det lutar över 10 procent. Räkna med att minst en av förhandsfavoriterna klappar igenom här, tappar tid och i efterhand skyller på vädret, maten, att det varit vilodag, lagkamraterna eller alltihopa.

Etapp 11 Onsdag 15 juli

Pau – Cauterets-Vallée de Saint-Savin

Distans: 188 km Profil: Bergig

Den andra av de tre dagarna i Pyrenéerna är brutal. Inte nog med att både Col d’Aspin och Tourmalet står på menyn, som avslutning på denna munsbit till etapp blir det en uppförsmålgång in till Cauterets. Profilen är som gjord för att Team Sky ska hålla en extremt watt-krävande fart fram till att Chris Froome ska attackera, men utförskörningen från Tourmalet kan visa sig avgörande om någon av de andra cyklisterna känner sig manade att testa 2013 års vinnares kurvteknik.

Etapp 12 Torsdag 16 juli

Lannemezan – Plateau de Beille

Distans: 195 km Profil: Bergig

Efter två tuffa bergsetapper är det dags för klungan att ställa upp sig och få pisk av Pyrenéerna en sista gång. Det är sjätte gången som Plateau de Beille utgör målplats i Touren, och den avlsutande, 16 km långa backen med en snittlutning på åtta procent kommer förhoppningsvis skapa ordentliga tidsavstånd.

Annons

De tre berg som ska passeras på vägen till den avslutande klättringen är inte att förringa, men Plateau de Beille kommer förhoppningsvis agera slagfält för den kamp mellan Contador, Quintana, Froome och Nibali som vi väntat på sedan det blev klart att alla fyra skulle köra Touren. Contador vann faktiskt här 2007, men den gången var konkurrensen långt ifrån densamma. Den här har potential att avgöra hela Tour de France.

Etapp 13 Fredag 17 juli

Muret – Rodez

Distans: 198,5 km Profil: Böljande

Med den första omgången i bergen bakom sig får utbrytarspecialisterna och spurtarna återigen chans att vara med och leka. Den böljande terrängen borde passa en utbrytning, och de som är slitna sedan backarna kommer förhoppningsvis kunna ta det lugnt i klungan som borde vilja återhämta sig efter de tre senaste dagarnas kraftprov. Men om spurtlagen fortfarande känner sig fräscha kan avslutningen bli riktigt hektisk, även om Peter Sagan känns som en självklar förhandsfavorit givet banprofilen.

Etapp 14 Lördag 18 juli

Rodez – Mende

Distans: 178,5 km Profil: Böljande

Klättringen Côte de la Croix är relativt lik Mur de Huy och Mur de Bretagne, och de i klungan som tycker om Ardenner-klassikerna kommer att gilla den här etappen. Både Laurent Jalabert (1995) och Joaquim Rodrigues (2010) har vunnit här, vilket ger en indikation på vilka åkegenskaper som krävs: en riktigt explosiv klättringsstil och bra känsla för när det är dags att sätta in det avgörande rycket. Förhandsfavoriterna måste vara på tårna för att inte tappa värdefulla sekunder.

Etapp 15 Söndag 19 juli

Mende – Valence

Distans: 183 km Profil: Platt

Den femtonde etappen är otvetydigt en chans för spurtarna att glänsa igen, med en snabb avlutning in till Valence och en ganska platt bana under dagen. Kampen om den gröna poängtröjan borde ha utkristalliserat sig nu och om någon av spurtspecialisterna aspirerar på den gäller det att ta chansen till poäng när den kommer, och den kommer idag.

 

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.