Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Aktuellt

Förutspådde framtiden för 13 år sedan – nu gör Ransom comeback

Annonssamarbete med SCOTT

Det var 2006 som Scott lanserade sin revolutionerande mountainbike  Ransom. 13 år senare är det dags för en comeback, för cykeln som förutspådde enduro-sporten.
– Trenden är het och endurocyklar har tagit MTB-världen med storm, säger marknadskoordinatorn Simon Westergren på Scott.

Går man tillbaka mot millennieskiftet var det garanterat ingen som hört talas om enduro. Åtminstone inte utan att tänka på bensinångor och motorcyklar som sakta drar ner sina förare mot botten på avgrundsdjupa lerdiken. MTB-världen bestod helt enkelt av cross country och downhill/freeride, och väldigt lite däremellan. Med andra ord tog man antingen liften uppför och rullade ner, eller så trampade man uppför på en cykel som man knappt vågade köra när det väl gick nedför igen. Om man hade en någorlunda stark självbevarelsedrift vill säga…

Därför var det också ganska många som höjde på ögonen när Scott 2006 lanserade sin första generation av Ransom-modellen. 165 mm dämpning som åt stenkistor till frukost, men ändå gick den fint att trampa både uppför och på platten. Dels eftersom den var förhållandevis lätt, och dels genom att man dessutom kunde begränsa slaglängden och ändra geometrin med en enkel knapptryckning.

”FLER OCH FLER FÅR UPP ÖGONEN FÖR ENDURO”

Spola fram bandet 13 år och lyft blicken, så ser läget ganska annorlunda ut. Endurosporten har både fötts och slagit igenom, med hundratals deltagare i tävlingarna i Enduro Sweden Series, tekniska MTB-leder som grävs fram i var och varannan buske, och fler och fler cyklister som lockas av tuffa, kapabla hojar som ändå går fint att trampa stig på.

Enligt experten Simon Westergren på Scott märker man av intresset väldigt tydligt:

“Trenden är het och endurocyklar har tagit MTB-världen med storm”

– Fler och fler får upp ögonen för enduro, vare sig det handlar om själva tävlingsformen, sökandet efter den perfekta stigen, eller att få en härlig naturupplevelse. Cyklarna är otroligt kompatibla med många inställningsmöjligheter och klättrar väldigt bra, vilket gör det lätt att trampa upp på toppen för att sedan släppa på utför som att du satt på en robust DH-rigg, säger han.

Med en endurohoj får man med andra ord det bästa av två världar, eftersom man både kan ha kul i en riktig bike park, men ändå kan sticka ut och cykla stig hela eftermiddagen mitt ute i vildmarken. Cirkeln är sluten skulle man kanske kunna säga, även om det vore dumt att tro att vi befinner oss vid slutstationen. Det har vi ju trott förr, med känt resultat…

COMEBACKEN – SCOTT RANSOM ÄR TILLBAKA

Scott Ransom 2006 var utan tvekan en förutsägelse om framtiden, och när Scott nu 2018 tar tillbaka modellen i programmet med en helt ny Ransom, då är det egentligen nästan samma koncept som man förfinat.

Annons

“Ramen i kolfiber är den starkaste som vi någonsin byggt”

Naturligtvis är det ingenting som ser ett dugg likt ut mellan cyklarna, men man har fortfarande en klassledande vikt och ett dämpsystem i frontlinjen, som snabbt kan växlas mellan maximera trampeffektiviteten, fästet, eller att svälja dödsbranter.

Ett reglage på styret kontrollerar båda dämparna och låter en växla mellan att bomba utför och flyga uppför, men Scotts Twinloc-system är mer avancerat än en simpel låsning. Till exempel ändrar mittenläget som heter Traction Control både geometrin och slaglängden i uppförsbackarna. 

– När nya Ransom designades fanns tre huvudprinciper, som var att den skulle byggas för fart, den skulle vara mångsidig, och den skulle vara lätt. Ramen i kolfiber är den starkaste som vi någonsin byggt, och även en av de lättaste 170 mm långslagiga endurocyklarna på marknaden, där Ransom Tuned väger in på 13.2 kg. Cykeln är även konstruerad så att du kan köra på både 27,5- och 29-tumshjul. Med Twinloc Suspension System kan du lätt justera dämparna i 3-olika lägen från styret beroende på vad du har framför dig. Detta gör cykeln otroligt mångsidig, förklarar Simon.

Som att skruva med volymspacers, fast på ett par sekunder

Med Twinloc-reglaget har man ju redan som cyklist väldigt direkt kontroll över dämparnas uppförande, men de snabba justeringarna slutar inte här. Scott har nämligen också utvecklat en helt ny dämpare tillsammans med Fox, den så kallade Nude TR. Den nya dämparen har en extra luftkammare på 25 %, och dämparen har en Ramp Adjust Lever utanpå luftkammaren som man enkelt slår på eller av för att öppna eller stänga den extra luftkammaren. På så sätt skapas en mer linjär eller mer progressiv dämpning som är anpassad för underlaget, hur och var man vill cykla. Som att skruva med volymspacers, fast på ett par sekunder. Vill man hålla fast vid sin piggy- eller coildämpare så är ramen anpassad att även passa dessa.

MTB-världen har kanske hunnit ifatt ursprungs-Ransom, men av allt att döma verkar nya modellen vara en het kandidat för den som känner ett brinnande sug efter att köra ifrån den igen. Eller att bara ha det gött helt enkelt…

Nya Scott Ramson finns att köpa i butik och för mer information, klicka här!

Hela artikeln är ett annonssamarbete med SCOTT

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.