Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

Ge dig ut på ett äventyr!

Även om vädret inte är det bästa är det åtminstone sommar i kalendern, och många är det nog som har semester nu. En ledig, oplanerad dag är ett perfekt tillfälle för en långtur, men om man är hemma kan det kännas oinspirerande att ge sig ut på samma, gamla vägar och befinner man sig på annan ort än normalt är det lätt hänt att man inte vågar ge sig ut om man inte hittar i omgivningen. För att råda bot på detta har vi sammanställt en liten guide till hur du kan göra för att planera en härlig cykeltur!

1. Följ strömmen

Om vi ska ut och cykla kring någon stad vi aldrig varit i brukar vi alltid börja med att surfa in på Stravas Global Heatmap. För enkelhetens skull har vi idag valt att utgå ifrån Svenska Cycling Plus kontor i Växjö, där du kanske känner för att göra ett studiebesök någon gång. Anledningen till att vi spanar på den här kartan är för att bilda oss en uppfattning om vart det är populärt att cykla. Det stämmer givetvis inte alltid, men om en väg används ofta av cyklister så är den förhoppningsvis också just cykelvänlig. I det här fallet ser vi att många väljer att cykla norrut eller söderut, medan det verkar vara sämre ställt med fina cykelvägar åt framförallt öster.

Skärmdump från Strava
Ju starkare en väg lyser, desto fler brukar cykla där. Skärmdump från Strava.

2. Där vindarna viskar ditt namn

Att ha någorlunda koll på vädret är alltid bra så man vet hur man ska förbereda sig, om man bör vara hemma före en åskskur eller om det är solskyddsfaktor 50 som gäller. En annan bra sak är att ha koll på åt vilket håll det blåser. Kalla oss mesar om ni vill, men det är betydligt skönare att köra den avslutande biten i medvind. Givet kontorets placering, att det kommer blåsa från norr och att vi inte känner för att utforska väg 25 närmare känns därför ett varv medurs runt stan ganska rimligt.

Äventyr 2
Skärmdump från yr.no

 

3. Bygg en väg

Strava har ett verktyg som de kallar för Route Builder och som vi tycker är väldigt smidigt. Du klickar bara in ett par punkter och så beräknar programmet var det är bäst att köra. Det här med bäst är såklart väldigt subjektivt, men det går att göra några inställningar själv, till exempel om du vill åka den populäraste eller kortaste vägen, och du kan till och med be programmet att välja bort de värsta backarna. Längst ner står den exakta distansen, ungefärligt antal höjdmeter samt den beräknade tiden, baserat på medelhastigheten av dina Strava-aktiviteter de senaste fyra veckorna. Om du blandar mellan att köra på vägen och i skogen kan man alltså få justera den lite själv.

Annons
Skärmdump från Strava.
Skärmdump från Strava.
Äventyr 4
Skillnaden mellan närmsta och populäraste vägen är sällan så stor, men på längre avstånd kan det ge utslag. Skärmdump från Strava.

 

4. Låt dig bli guidad

Man bör ta den planerade rutten med en nypa salt och kanske kolla en extra gång att den inte ser helt märklig ut. Men när du är klar är det bara att spara, och sen kommer nästa fiffiga grej – det går att exportera GPX-datan från din runda, föra över till en Garmin-dator och sedan låta den guida dig. Har du ingen sådan funkar det även att köra via Strava-appen i telefonen.

5. Ut och kör!

Så, nu finns det inget som hindrar dig längre, det är bara att ge sig ut! Ett par råd för din egen säkerhets skull först bara:

  • Om du kör själv, meddela alltid någon annan om vart du tänk köra och när du planerar att vara tillbaka. Nu har du ju en fin karta du kan länka till, så det är inget svårt.
  • Slang (två är inte fel om du ska långt iväg), däckavtagare, pump, multiverktyg, mobiltelefon, något att äta om krafterna skulle tryta och ordentligt med dricka är en minimilista på saker att ha med sig. Se till att följa steg två och ha kläder efter väder.
  • Tycker du att det känns obehagligt att vara ensam, flera mil hemifrån men ändå vill köra långt är ett tips att lägga upp rundan som i loopar som passerar nära din utgångspunkt en eller flera gånger.

Lycka till!

Tags : garminstrava
Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.