Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
IntervjuLandsväg

Intervju: Stefan Schützer om att satsa senare i livet

I helgen som gick var det Master-VM på landsväg nere i Varese, och Lena Lundström skördade guld i D65-klassen! En annan som var där och körde, med 30 och 34-plats som resultat i tempo och linje, var Stefan Schützer, som vi intervjuade för ett tag sedan kring att satsa hårt som veteran-cyklist – som dessutom inte har ett helt liv på cykel bakom sig. Här är den intervjun:

Text: Richard Larsén

 Jag tog kontakt med en av vårt lands absolut bästa, men kanske mest okända mastercyklister. Stefan har under på kort tid utvecklats från nybörjare till att vinna SM- och NM-guld under 2017, samt dessutom prestera fint på masters-VM. För egen del så tycker jag det var intressant att höra hur han ser på träning när man är mitt i livet och hur han ser på och hur han gör för att kombinera vardagen med att prestera mot världseliten i sin klass. Det är en häftig resa han gjort under de senaste åren, som jag hoppas kan inspirera andra till att våga satsa även om proffskarriären inte längre är aktuell att ha som mål.

 

Stefan under Master-VM 2017.

Richard: När kom du i kontakt med cykelsporten första gången och hur kom du att börja cykla?

Stefan: Jag började cykla 2004 efter att en kompis anmält oss till Vätternrundan (mot min vilja), efter den rundan rörde jag inte cykeln mer det året.

Senare fick jag upp ögonen för olika motionslopp och tyckte det var roligt att få tävlingsmomentet i cyklingen. Jag har väl alltid gillat att tävla och höll på med boxning som ung.

Sedan blev det att vi var några som cyklade tillsammans och sökte licens och körde lite lopp i seniorklassen. Jag intresserade mig mer och mer för träningen och olika träningsupplägg, och tog därför hjälp av Aktivitus första gången 2011 tror jag. Då blev träningen också mer seriös och utvecklande.

Hur ser ditt liv ut i övrigt? Jobbar du heltid, har familj och barn att förhålla din träning till?

Jag jobbar heltid som Produktionschef på ett verkstadsföretag i Säffle, ett jobb som jag tycker om fast det blir många arbetstimmar vissa veckor. Jag är sambo med Siv-Inger som (tack och lov) delar mitt cykelintresse, iallafall till viss del. Vi har också en dotter som nu är vuxen och utflugen sedan flera år tillbaka.

Hur många timmar tränar du ungefär per vecka under vinter, vår, sommar och höst?

 Det blir cirka 4-9 timmar i veckan på vintern beroende på väder och om det blir distanspass ute. Våren cirka 8-10 timmar/vecka, sommaren 8-15 timmar där vissa veckor blir många timmar på grund av periodisering och volymträning. Hösten sjunker det ordentligt till allt från 0-5 timmar beroende på humör, väder och tid för återhämtning.

Du började ju relativt sent med cykel. Hur upplever du att det var att börja träna så mycket och strukturerat så snabbt, för att redan efter några år komma upp på en sådan nivå att du gjort så oerhört fina resultat? Var upptrappningen i träning svår att hantera eller hur har du handskats med det?

Annons

Personligen så gillar jag just att ha strukturen, alltså ha klart för mig vilket/vilka pass jag har framför mig att genomföra. Självklart är det i perioder tufft både mentalt och fysiskt att orka med, särskilt att köra ett tufft intervallpass en mörk januarikväll efter jobb och vardagssysslor när soffan och skafferiet lockar mer. Upptrappningen har skett år för år, så den har smugit sig på och inte varit så markant. Dock så gäller det att få ihop livspusslet med familj och så vidare, alltså förankra och få okey med att lägga så mycket tid på intresset. Annars blir det svårt tror jag.

Vad är din hemlighet för att bli så bra i Mastersklass som du är, tror du att man får tänka annorlunda i sin satsning jämför med någon som är yngre och till exempel elitaktiv?

Bra fråga, jag har ingen hemlighet eller bra svar, utan det gäller nog att få vara frisk och hel för få helheten, och kanske lite fingertoppskänsla kring sin person för att jobba på svagheter. Det är ju väldigt lätt att köra det man gillar och är trygg med, och hoppa över de jobbiga och obehagliga passen.

Har du något bra knep du tar till inför stora tävlingar du vill prestera på? Några speciella träningsrutiner eller andra saker som du tycker är viktiga för att vara som bäst när det gäller?

Jag gillar att ha koll och är därför gärna ute i god tid för att slippa stress. Att ha koll på utrustningen och att äta bra mat är väl det som jag först tänker på, rent spontant.

Innan viktiga tävlingar brukar jag försöka ha ett träningsblock med mycket volym för att sedan minska på träningsmängden men ändå köra några riktigt hårda pass.

Hur har din träning förändrats de senaste åren? Är det något specifikt som du känner har gjort att du utvecklats extra mycket?

Det är noggrannheten tror jag. Jag tränar med effektmätning och kör på testcykel på vintern, vilket gör att jag utifrån fystester använder och ser precisa värden. Det har hjälpt mig mycket.

Har du bestämt hur länge du tänkt satsa eller tar du det år för år och bestämmer det allteftersom?

Jag har inte bestämt hur länge jag satsar utan det får bli år för år, fast det är klart att det lockar att komma in yngst i H50 om några år och vara i bra slag.

Vad är ditt bästa tips till någon som funderar på att göra en satsning i någon Masterklass?

Om du är osäker, kolla på ditt nuläge med hjälp av fystest och ta hjälp med träningsupplägg för att jobba på “rätt saker”.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.