Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

NY SPECIALIZED EPIC

OS blir inte av förrän nästa år, men Jenny Rissveds tävlingsvapen för Tokyo är nu lanserat i form av den nya Specialized Epic. Tillsammans med detta tävlingsvapen lanserar man också enligt dagens recept också en lite kralligare hybrid mellan XC och Stigcykel, som precis som föregångaren också denna heter Epic Evo.

FÖRFINAT

Den nya modellen är inget som bryter tvärt med den gamla, utan det känns som en uppdaterad och förfinad version av sin föregångare. Det betyder bland annat en mer utförsorienterad och lång geometri där gaffelvinkeln går från 69,5 grader på den gamla till 67,5 grader på den nya, med mer av längden i ramen istället för i styrstammen. Tillsammans med ett lågt vevlager, lång hjulbas och gaffel med kort offset gissar vi att den är en kapabel cykel när det blir riktigt stökigt. Man har också gjort den lättare än föregångaren med runt 100 gram för toppmodellen, medan de enklare modellerna nu har samma ramvikt som den gamla S-Works-modellen. Så tillsammans med Brain och en kinematik med fokus på trampeffektivitet kan man också gissa att den är ganska kvick när det går uppför också.

En stor vattendelare när det gäller Epic har under lång tid varit just deras Brain-system som låser och öppnar dämparna automatiskt utifrån underlaget, där somliga älskat det och andra varit mer tveksamma. Vi tyckte redan att den förra generationen fungerade väldigt sömlöst och bra, men nu har man i alla fall utvecklat konstruktionen ytterligare för att bland annat förlänga serviceintervallet och få mindre turbulent oljeflöde.      

Annons

EVO

Den nya Epic Evo är lite mer av en egen cykel än den gamla, då den har en egen baktriangel med 110 istället för 100 mm slaglängd. Fram har man precis som på föregångaren 120 mm slag istället för 100 som på vanliga Epic. Detta resulterar i cykeln lutas bak en aning med en grad flackare gaffelvinkel och aningen kortare – men fortfarande lång – reach. Sedan är komponenterna såklart annorlunda för att passa mer för snabb stigcykling, och man har heller till skillnad mot föregångaren någon Brain-enhet.

Vår korrespondent Erol har testkört en Epic uppe i Stockholm, och kommer leverera en full rapport i ett kommande nummer av Allt om MTB, så håll ögonen öppna!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.