Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Rekordmånga kvinnor i årets Vätternrunda

Kommunalrådet Camilla Egberth och Vätterrundans VD Gunilla Brynell var föråkare vid start.
Kommunalrådet Camilla Egberth och Vätterrundans VD Gunilla Brynell var föråkare vid start. Foto: Petter Blomberg

På tio år har antalet tjejer i Vätternrundan nästan fördubblats.
– Det visar att tjejer är lika intresserade av att söka en utmaning för sin träning som män, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson.

Intresset för cykling i alla former har exploderat de senaste åren bland tjejer. Och det ökade intresset märks också i årets Vätternrunda, som startade på fredagskvällen med ett rekordstort kvinnligt deltagande.

Till årets 30 mil långa motionslopp runt Vättern är inte mindre 4 431 tjejer anmälda. En siffra som kan jämföras med 2 476 kvinnor 2007.

– Det är jättekul och vi märker en ny trend där kvinnor kör alla våra lopp på ett annat sätt än tidigare, säger Gunilla Brynell-Johansson. Tjejer kör mer tillsammans, de kör mer i klunga och de utmanar sig för bra tider på ett annat sätt.

– Med den här utvecklingen kanske vi får se ett Vätternrundan i framtiden med lika många startande tjejer som killar.

Till skillnad från en del andra långa motionslopp har det alltid startat kvinnor i Vätternrundan. Redan i andra Vätternrundan 1967 var 37 kvinnor anmälda bland de 400 startande. Och till årets runda var ett 40-tal kvinnor anmälda som har cyklat 20 lopp eller fler. En av dem var Saga Dahlsberg från Köping som på fredagskvällen gav sig iväg på sitt 21:a lopp.

– Jag har alltid upplevt att vi har tagits emot positivt, säger hon. När jag och min väninna Carina bestämde oss för att ta klassikern för drygt 20 år sedan fick vi massor av hjälp och stöttning på olika sätt av killarna som var mer erfarna än vi, berättar hon.

Annons

Saga Dahlsbergs mål är nu att komma med i Vätternrundans Veteranklubb. För att hon ska komma med i den exklusiva klubben behöver hon göra 25 lopp.

– Jag blev helst frälst på cykling redan från första tramptaget. Nu kanske det går lite långsammare runt Vättern än det gjorde för 20 år sedan, men det är minst lika roligt. I vår lilla grupp fokuserar vi på att ha roligt för att vi ska längta tillbaka till nästa Vätternrunda. Och det kommer vi att göra redan innan vi kommit hem till Köping igen, fortsätter Saga.

En tjej som debuterade i årets Vätternrundan är OS-silvermedaljören i triathlon Lisa Nordén. Hon är säker på att det ökade intresset bland tjejer är att fler upptäcker den sociala delen av cykling.

– Att kunna träna med andra tjejer i grupp skapar en särskild dynamik som jag inte upplevt i någon annan idrott som jag provat på. Man peppar och sporrar varandra hela tiden. Det ger både energi och skapar en gemenskap som är fantastisk, menar hon och fortsätter:

– Själv blev helt fascinerad över hur långt man kan ta sig på cykel när jag och mamma började cykla på en semester i Italien när jag var yngre. Det var en underbar känsla som jag fortfarande tycker är lika häftig. Och den kommer jag att ta med mig runt Vättern.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.