Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Aktuellt

Stå emot utmattningen

Ta med brick-repetitioner i din träning för att få maximala resultat.

Löpträning inför ett triathlon är annorlunda jämfört med att träna enbart inför ett vanligt lopp. I triathlon har du redan simmat och cyklat, så du kommer påbörja löpningen när du redan är trött. Den tröttheten kan leda till dålig kontroll och hållning, vilket i sin tur kan leda till skador. 

Ett av de bästa sätten att undvika detta på är att ta med brickpass i din träning. Brickträning är användbart eftersom det hjälper till att minska den tid som benen behöver för att känna sig normala igen, vilket gör att man kan springa bättre och snabbare. Ett bra brickpass innehåller en följd korta till medellånga cykelrundor, som bryts av med en serie korta löpturer. Det här hjälper dina muskler att vänja sig vid övergången från cykling till löpning.

Nybörjartips

1. Om du aldrig har kört brick tidigare, börja genom att gå raskt eller jogga i 10 minuter efter cyklingen de första gångerna.

2. Vissa idrottare drabbas av kramp, vanligtvis i vadmusklerna, när de börjar springa efter cyklingen. Försök åtgärda detta genom att ta en energigel med elektrolyter och vatten, vilket kan hjälpa till att minimera den risken.

3. Förbättra din rörlighet genom att emellanåt ställa dig upp när du närmar dig slutet på cyklingen. Det här hjälper dig att sträcka ut ryggen och benmusklerna innan du börjar springa.

När benen har vant sig vid brickpassen med hjälp av de här nybörjartipsen kan du försöka att få med det regelbundet i din träning istället för att bara köra en disciplin åt gången. 

Målet med de här passen är att trycka på under löpningen så att din kropp vänjer sig vid att springa efter cyklingen, samtidigt som man behåller bra hållning och teknik. Försök alltid att prioritera teknik före fart; det kommer att löna sig i längden. Det här, tillsammans med att repetera flera gånger, kommer hjälpa din kropp att växla mellan att använda de muskler som används vid cykling och de som används vid löpning så snabbt och effektivt som möjligt.

Sprintdistans-brick: 

Annons

10km cykel, 2km löpning

Upprepa x 2 (nybörjare)

Upprepa x 3 (medel)

Upprepa  x 4 (avancerad)

Olympisk distans-brick:

15km cykel, 3km löpning

Upprepa x 2 (nybörjare)

Upprepa x 3 (medel)

Upprepa x 4 (avancerad)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.