Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykeltester

Test: Rose Psycho Path 2

PLUS Väldigt rapp och accelera­tionssnabb cykel, som flyger uppför backarna! Den är också oerhört prisvärd.

MINUS Med avsaknaden av dämpning bak blir det väldigt skakigt med de små hjulen över rotmattor och steniga partier, och det går därför saktare på sådant underlag.

KÖP OM Psycho Path passar som vi ser det allra bäst om du kör mest på relativt jämnt underlag, är beredd att handla online, och vill ha en typisk tävlingshardtail för att köra riktigt fort.

Rose-Psycho-Path-Test-1

Testet publicerades ursprungligen i Allt Om MTB 3-2016. Sammanfattning och övriga testade cyklar hittar du här.

Den som har skarpa falkögon ser att detta är en cykel som påminner väldigt mycket om Roses 29-tummare Mr Big i formerna och komponentvalen, men i 27,5-tumsformat. Den kostar nästan hälften så mycket som de heldämpade XC-raketerna, men är trots det testets lättaste cykel med den kanske finaste specifikationen, vilket imponerar. Det är såklart en konsekvens både av bristen på bakdämpning, den mindre hjulstorleken, samt att Rose med sin direktförsäljningsmodell kan pressa priserna rejält.

Så, vad är detta för slags cykel att köra på då? När vi trampar iväg på den med sikte mot skogen märker vi snabbt att här händer det grejer! På väg ut från parkeringen får vi direkt känslan av att bananerna från fikat måste innehållit dunderhonung eller något annat högpotent dopingpreparat, för man flyger iväg när man ställer sig på pedalerna.

På stigen

Cykeln är extremt kvick och accelerationssnabb, vilket med all sannolikhet är resultatet av en lätt och styv hardtailram, och små hjul med låg roterande massa. Den här accelerationssnabbheten är ganska berusande, och det finns risk att man skulle bonka under ett långlopp för att det var så kul att maxa uppför varje backe.

Väl inne i skogen kvarstår kvickheten och smidigheten, men samma steniga och ogästvänliga terräng som fick Karl-Oskar och Kristina att lämna Småland blir nu sådant som blottlägger priset man betalar för små, kvicka hjul och en rapp hårdsvans. Det blir nämligen ganska rejält skumpigt, så våra tider på Stökstigslingan blir hela tiden 2-3 procent långsammare än med ett heldämpat XC-spjut. Den här stigen är dock full av sten och rötter, och därför kanske den minst smickrande för en 27,5-tums harttail. Men generellt kan vi ändå säga att det går lite långsammare på stig när denna inte är väldigt slät, och man blir lite tröttare i kroppen.

Annons

”Vi njuter i fulla drag av hur brutalt snabba vi känner oss när vi stampar på pedalerna uppför grusvägskrönen”

Det ska dock sägas att Nino Schurter vann ett världscuplopp på en 27,5-tums hardtail under året, men då var det just mycket klättringar och ovanligt lite stökigheter. Därför märker vi hur vi graviterar en aning mot den mer lättåkta terrängen med Psycho Path, där vi njuter i fulla drag av hur brutalt snabba vi känner oss när vi stampar på pedalerna uppför grusvägskrönen.

Rose själva säger att en av Psycho Paths specialiteter är sprintlopp (XCE), och detta förstår vi verkligen. Där är det ofta ganska enkel terräng, och smidighet, kvickhet och accellerationssnabbhet belönas rikligt. Man kan också tänka sig att denna accellerationssnabbhet är en stor tillgång vid ett lättåkt långlopp med klungkörning, där man snabbt och lätt kan täta luckor och spurta uppför backar.

Under lupp

Ramen på Psycho Path ger ett mycket gott intryck, med intern vajerdragning, genomgående axel, smal sadelstolpe för lite extra komfort, samt möjlighet till elektroniska växlar etc. Däremot är den inte förberedd för Shimanos nya sideswing-framväxel, och vajerhöljena rasslar en liten aning i ramen, vilket är sådant som hamnar på minuskontot.

Ramen är gjord för PF30-vevlager, men Shimanogruppen finns bara med ”vanlig” smal vevaxel så därför använder man en adapter. Det är dock ingen tvekan om att ramens styvhet är en bidragande orsak till att cykeln är så accellerationssnabb, i synnerhet i jämförelse med heldämpade cyklar.

Roses cyklar har alltid en mycket fin ­specifikation, och denna Psycho Path är ­inget undantag. Man får en komplett XT-grupp, som naturligtvis i vanlig ordning beter sig exemplariskt. Om man jämför dessa komponenterna med huvud­konkurrenten från Specialized så är det inte bara en extra kugge på kassetten, utan även lite högre premiumkänsla i bromsar och växelreglage.

Hjulen, DTs X1700 Spline Two, är också ett par välkända kvalitetshjul som duger gott som tävlingshjul åt till exempel en elitmotionär. På dem sitter det ett par Schwalbe Racing Ralph, och vi tycker att denna lite större luftkammare på 2,25 tum är ett bra val med tanke på att man är lite mer utsatt när det blir knöligt.

Resten av komponenterna kommer från Easton (sadelstolpe, styre, styrstam) och Selle Italia (sadel). Det är fint att man får högkvalitativa och välkända delar även här, men om vi köpt cykeln hade vi vid beställningen bytt ut sadelstolpen mot en med setback, vilket är enkelt att göra med alla komponenter på Roses hemsida.

Testet publicerades ursprungligen i Allt Om MTB 3-2016. Sammanfattning och övriga testade cyklar hittar du här.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.