Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykeltjej

Efterlysning: tävlingssugna MTB-tjejer!

Supergrymma Jolanda Neff från Schweiz
Supergrymma Jolanda Neff från Schweiz

Vart håller ni hus, alla tävlingssugna MTB-cyklande tjejer där ute!? Om bara tre veckor är det dags för UNT Bike Weekend i Uppsala, och söndagen den 15 maj körs andra upplagan av Pearl Izumi MTB, ett MTB-lopp med motionsklass (28 eller 51 km) och tävlingsklass (51 km). Förra året fick banan lovord av tävlingscyklisterna och det ryktas om att fjolårets segrare i herrklassen Calle Friberg kommer tillbaka för att försöka försvara sin vinst.

Givetvis hoppas vi på en rafflande tävling även på damsidan, MEN vi har nästan inga tjejer som är anmälda i damklassen! Ni har kanske hört att det debatterats en del under senaste åren om bättre villkor för damklassen i MTB-lopp, och jag tycker verkligen att det är viktigt att tjejer ska få chansen att tävla på samma sätt som killarna. Men då måste det ju finnas några tjejer som vill vara med och köra! Kom igen nu alla grymma tjejer där ute, visa att ni finns och vill ha en riktig tävlingsklass även på damsidan! Dessutom finns det en hel del prispengar att vinna för de snabbaste.

Hur funkar det då – måste man inte vara superproffs för att köra i tävlingsklass?
Nej, egentligen inte. Vem som helst får anmäla sig i tävlingsklass. På herrsidan är det många motionärer som skaffar tävlingslicens för att få starta långt fram i startleden och tar chansen att känna hur det är att försöka hänga på de riktigt snabba cyklisterna så länge man orkar. I Cykelvasan behöver du seeda dig (cykla något annat lopp under en viss tid) för att få starta i tävlingsleden men under Pearl Izumi MTB är tävlingsklassen öppen för alla.

Men det där med tävlingslicens och sånt då?
Ja, för att få tävla måste du först och främst vara med i en cykelklubb, vilket är enkelt fixat. De allra flesta cykelklubbarna välkomnar nya medlemmar med öppna armar, bara att betala medlemsavgift och kliva in i gemenskapen alltså. Sen behövs också en tävlingslicens. Men startar du bara enstaka lopp så går det att lösa en endagslicens. Under UNT Bike Weekend så är det så enkelt fixat att du kan lösa en endagslicens på tävlingsdagen, det kostar 200:- och du kan göra det i kansliet samtidigt som du hämtar din nummerlapp.

Annons

Sen är det bara att ställa dig i startfållan och köra!
Anmälan är öppen till den 1 maj och den hittar du här! 

 

Caisa Sindt
Välkomna till Cykeltjej! Jag som skriver här heter Caisa, en 30-årig småländska som numera är bosatt på landet utanför Uppsala där jag pluggar till sjuksköterska. Upptäckte tjusningen med cykling för några år sedan när jag, som så många andra fick idén att trampa dom där 30 milen runt den där sjön... Trots fyra plusgrader och ösregn i 13 timmar så fastnade jag för cykling och sedan dess har jag spenderat en hel del tid på cykelsadeln både i skogen och längs landsvägarna. Jag cyklar först och främst av den enkla anledningen att det är så fantastiskt roligt - kombinationen av naturupplevelser och att träffa massa trevliga människor kryddat med lite mjölksyra och adrenalin är ganska svårslagen! Förutom allt från fikarundor till långlopp så skriver jag om diverse andra roliga grejer jag hittar på. Då och då händer det också att jag arrangerar gruppcykelrundor och annat kul, häng på nån gång vet jag!

1 kommentar

  1. Rehab efter total knäkollaps 1,5 vecka innan SM. Opererad 6/11 och rehabbar hela säsongen. Fast en D50 är inte = elittjejerna :/

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.