Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykeltjej

Första hjälpen för cyklister

Just nu är det ganska lite cykling för min del. Förutom det uppenbara att den varma och ljusa cykelsäsongen känns mer och mer avlägsen så har jag dragit på mig en förkylning och dessutom en stukad fot. Men framförallt så behöver jag lägga ner en massa tid på mina studier. Jag utbildar mig till sjuksköterska på universitetet i Uppsala och det är en hel del att plugga in. För tillfället läser vi bland annat mikrobiologi (bakterier, virus och andra små besvärliga saker), läkemedelsräkning, nutrition, vetenskaplig metod och omvårdnadskunskap. Ja ni hör ju att det blir en hel del timmar i skolbänken istället för sadeln.

Men för att det ska vara lite rättvist så tänkte jag att jag kunde sprida lite sjukvårdskunskap som dessutom kan vara riktigt användbart för oss cyklister. HappyMTB har publicerat en artikelserie i två delar med temat Första hjälpen för cyklister, som inleds med följande kloka rader:

“Ett känt gammalt cykelordspråk lyder: ”Det finns två sorters cyklister: de som har kraschat, och de som kommer att göra det”. Nästan alla cyklister synar någon gång marken, och för det mesta är det bara stoltheten som såras. Men är oturen framme kan en krasch få mer eller mindre allvarliga fysiska konsekvenser. Att vara förberedd är att vara en smart cyklist och en bra cykelkompis. HappyMTB och en cyklande läkare med vildmarksmedicin som specialkompetens tipsar kring första hjälpen för cyklister.”

Ja ni hör ju, det här behöver alla cyklister kunna! Sätt igång med plugget – ni hittar del 1 HÄR och del 2 HÄR! 

a first aid in a bicycle accident

Annons

Sen kan jag också tipsa om en Första hjälpen app som St John Ambulance har tagit fram specifikt för cyklister. Den heter First Aid for Cyclists (den är på engelska) och kan laddas ner från Google Play här eller från Apple´s App Store här.

St John Ambulance bike first aid

Caisa Sindt
Välkomna till Cykeltjej! Jag som skriver här heter Caisa, en 30-årig småländska som numera är bosatt på landet utanför Uppsala där jag pluggar till sjuksköterska. Upptäckte tjusningen med cykling för några år sedan när jag, som så många andra fick idén att trampa dom där 30 milen runt den där sjön... Trots fyra plusgrader och ösregn i 13 timmar så fastnade jag för cykling och sedan dess har jag spenderat en hel del tid på cykelsadeln både i skogen och längs landsvägarna. Jag cyklar först och främst av den enkla anledningen att det är så fantastiskt roligt - kombinationen av naturupplevelser och att träffa massa trevliga människor kryddat med lite mjölksyra och adrenalin är ganska svårslagen! Förutom allt från fikarundor till långlopp så skriver jag om diverse andra roliga grejer jag hittar på. Då och då händer det också att jag arrangerar gruppcykelrundor och annat kul, häng på nån gång vet jag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.