Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykeltjej

Vidingehem Triathlon 2015 – ett trevligt lopp och en oväntad förstaplats!

Jag har varit hemma hos mina föräldrar i Småland över helgen och passade på att vara med i Vidingehem Triathlon som arrangerades i Rottne bara ett par mil härifrån. Distanserna var 400 m simning, 20,7 km cykling och 5,3 km löpning. Ungefär som en sprintdistans men med lite kortare simsträcka, vilket passade mig perfekt eftersom jag fortfarande inte lyckats lära mig crawla ordentligt! Både cykel- och löpsträckan var relativt platta vilket också passar mig bra. Arrangörerna verkade ha lyckats bra med marknadsföringen av loppet som arrangerades för första gången i år. Över 100 personer kom till start och det var en härlig blandning av nybörjare som gjorde sitt första triathlonlopp, många glada motionärer och en del mer rutinerade triathleter. I växlingsområdet syntes allt från mountainbikes till riktigt snabba tempocyklar.

Simstart!
Simstart!

Det blev ganska trångt och stökigt på simningen när alla försökte simma kortaste vägen runt de två bojarna som var utplacerade i sjön. Jag försökte ta sikte rakt fram och crawla men det var svårt med alla sparkande fötter och viftande armar som var överallt runtomkring mig. Det är verkligen svårt att navigera i vattnet och hitta flytet i simningen när det är så mycket folk överallt. På något sätt lyckades jag ändå få till en hyfsad simning och kom upp ur vattnet i den första fjärdedelen av fältet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snabbt ur våtdräkten, på med strumpor, cykelskor, solglasögon och hjälm. Jag lyfte ner min Ruby från cykelstället och sprang iväg mot “Cykel ut”-skylten. Som vanligt såg jag fram emot cykelmomentet eftersom det är min starkaste gren. Cykelsträckan var en två-varvsbana som mestadels gick på en ganska rak och platt landsvägssträcka. Jag trampade på så fort jag orkade men tyckte att jag saknade det där riktiga trycket i benen. Men jag kunde se på cykeldatorn att jag höll ett ganska bra tempo och jag lyckades köra om en hel del både tjejer och killar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

Det var inte tillåtet med drafting utan det skulle vara minst 10 meters lucka mellan cyklisterna. Detta var en regel som tyvärr efterföljdes ganska dåligt av vissa deltagare, jag såg en hel del som låg på rulle ganska långa sträckor. Jaja, det är väl upp till var och en om man vill köra enligt reglerna eller småfuska för att få en bättre tid. Jag hade såklart kunnat cykla fortare om jag hade hängt på hjulet på någon av de snabba tempocyklarna som körde om mig, men jag hade definitivt inte kunnat känna mig nöjd med min insats då.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När jag kom in mot växlingen såg jag att jag hade en snitthastighet på drygt 36 km/h, vilket tydligen var riktigt bra eftersom det bara hängde 7-8 cyklar i växlingsområdet när jag kom springades med Ruby. Spekaern ropade dessutom att jag var första tjej ut på löpningen. Kul! Då var det bara att försöka hålla undan för de bakomvarande tjejerna under löpningen.

På väg ut på andra löpvarvet. Så kul med all publik som hejade!
På väg ut på andra löpvarvet. Så kul med all publik som hejade!

Löpbanan var två varv och började med en seg grusbacke men resten var platt asfalt. Benen kändes ganska okej efter cyklingen men jag visste att det mycket väl kunde komma nån tjej bakifrån som var en snabbare löpare än mig. Det hände dock inte och efter det andra varvet kunde jag springa in under målportalen som första tjej. Väldigt oväntat, jag hade verkligen inte som mål att komma först men det var såklart en rolig bonus!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sista biten innan mål. Här var jag riktigt trött som ni kanske ser, men det är väl så det ska vara på slutet!

Vidingehem Triathlon var ett trevligt lopp med massor av härlig publik som hejade vid växlingsområdet, många funktionärer längs banan och glada deltagare. Jag kommer gärna tillbaka nästa år! Något som skulle kunna förbättras är att göra lite mer plats mellan cyklarna i växlingsområdet, och så tror jag också att många skulle uppskatta att få en medalj vid målgång.

Nu ska Ruby få vara på viloläger hemma i mina föräldrars garage till nästa helg, då är det nämligen dags för landsvägsloppet Tre Berg i Skara! 18 mil och 1600 höjdmeter cykling över Mösseberg, Billingen och Kinnekulle. Det blir något helt annat än dom platta landsvägarna runt Uppsala som jag är van att cykla på, spännande!

Caisa Sindt
Välkomna till Cykeltjej! Jag som skriver här heter Caisa, en 30-årig småländska som numera är bosatt på landet utanför Uppsala där jag pluggar till sjuksköterska. Upptäckte tjusningen med cykling för några år sedan när jag, som så många andra fick idén att trampa dom där 30 milen runt den där sjön... Trots fyra plusgrader och ösregn i 13 timmar så fastnade jag för cykling och sedan dess har jag spenderat en hel del tid på cykelsadeln både i skogen och längs landsvägarna. Jag cyklar först och främst av den enkla anledningen att det är så fantastiskt roligt - kombinationen av naturupplevelser och att träffa massa trevliga människor kryddat med lite mjölksyra och adrenalin är ganska svårslagen! Förutom allt från fikarundor till långlopp så skriver jag om diverse andra roliga grejer jag hittar på. Då och då händer det också att jag arrangerar gruppcykelrundor och annat kul, häng på nån gång vet jag!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.