Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Bilgalningar

När skall somliga individer sluta använda sina fordon som vapen och dessutom komma undan med det? I Sverige tycks det i vissa kretsar råda en kultur som närmast glorifierar att “knuffa till cyklister”, det är någon form av sport. Vill man ha bevis för det kan man gå till närmaste motorinriktade forum eller se på kommentarsfältet i valfri dagstidning efter den senaste incidenten som rapporterats. Oerhört sorgligt med tanke på att det som ligger i potten är skador, lemlästning och i värsta fall död.

Dela vägen

Det är dags att stoppa vansinnet! Det måste bli slut på att det är i princip fritt från straff att hota dräpa någon med ett motorfordon bara för att folk blir lite irriterade och känner sig stressade. Av någon förunderlig anledning fungerar det inte så i resten av samhället. Du kan inte bara tackla ut någon ur kön på Ica eller Coop för att du tycker de är långsamma. Eller dra en knytnäve i ansikten på någon i kön till Systemet för att det tar för lång tid och du är irriterad. Men i trafiken tycks det vara ok av någon anledning. Åtminstone när aggressionen riktas mot de mer oskyddade trafikanterna.

Folk gömmer sig bakom ett ton plåt vilket helt uppenbart blir för mycket för några individer som vars hjärna förvandlas till en infekterad rosthärd. DE människor det handlar om måste inse att vägar inte bara är till för bilar utan för alla, undantaget motorvägar. Det gäller naturligvis inte bara cyklister. Det bor folk längs landsvägarna också. Det körs traktorer, skördetröskor, skogsmaskiner och andra långsamgående fordon där. Det finns tamdjur – hästar, hundar och katter. Framför allt finns det BARN i alla åldrar. Från små i barnvagn till något äldre som lärt sig cykla eller som bara är ute och går. På landet finns inte cykelvägar. Där får man färdas där det går. Det vill säga på vägen. Och den skall delas. Alla vägar i Sverige är inte frifartsvägar för stressade blilister.

Annons

När skall vi få lagstiftning om det här i Sverige?

Det som återstår av Froomes cykel efter att en bilist uttryckt sitt missnöje
Det som återstår av Froomes cykel efter att en bilist uttryckt sitt missnöje

Tyvärr händer det inte bara här och inte bara motionscyklister. Anledningen till inlägget är att jag just tog del av nyheten att Froome just blivit omkulltacklad av en bilist som retat sig på honom tillräckligt för att förfölja honom och därefter köra på honom med flit.

/ J – snart militant cyklist

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

2 kommentarer

  1. Här i Täby ( i den bästa av världar) finns det t o m till synes vettiga människor som är förbannade på bl a cykelpendlare ( till o från kungl huvudstaden för jobb). Dom kör för fort och har löjliga kläder ( lycra?). Mannät också arg för att cykelbanor har breddats. Bilen kommer snart inte fram tror dom. Har vi i Sverige kanske skottpengar på cyklister?

  2. Jaha, och för oss som gillar att höra historien från början vet ju inte vilken incident som ledde till att bilisten blev arg?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.