Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

En cyklist bakom ratten IV – Nyckelrännet

Dom över död bil. Det går snabbt att konstatera att även billiga bilar kostar mer än dyra cyklar att underhålla. Bilbesiktningens representanter är av den fasta övertygelsen att man måste kunna bromsa. Mitt vanligaste problem som cyklist är att få upp farten så mycket som jag önskar. Det känns därför lite bakvänt att prata retardation. Men det resulterade i ytterligare ett besök på Rottne motorverkstad för lite “TLC” efter genomförd kontrollbesiktning. Bilen lämnades av och skjuts hem ordnades av de alltid lika serviceinriktade paret Ohlsson.

Solen sken och jag funderade över hur jag skulle spendera den lediga eftermiddagen. En detalj som löste sig i samma stund ytterdörren skulle forceras. Det är väl inget bankvalv direkt men utan nyckel låter den sig inte öppnas med enkelhet insågs snart. Jäkla skit, nyckelknippan befann sig inte i höger framficka där den brukar. Även glasögonen var annorstädes noterade jag när telefonen skulle avläsas. Bara att knata över till nästgrannen som har en reservnyckel. Problemet var att de inte var hemma. Ett telefonsamtal senare kunde möjligheterna att få tag i den nyckeln uteslutas. De befann sig i all välmåga i St Annas skärgård och på dem gick ingen nöd alls.

Med mig var det lite värre. Det gick förvisso ingen nöd på mig heller. Jag slog mig ned i en solstol i vår lilla trädgård på baksidan och övervägde alternativen. De var dessvärre inte så många. Efter att ha känt på dörrar och fönster kunde det konstateras att det inte slarvats från min sida med att låsa. Hemmet var närmast hermetiskt tillslutet. Ett mess till goda vänner hjälpte inte heller. Dels är de lärare så svara kan de inte och dessutom var jag tämligen övertygad om att den nyckeln de möjligen skulle kunna haft är den som grannarna nu hade. Det visade sig i efterhand vara med sanningen överensstämmande.

Alternativ väg till nyckeln i slutet av resan
Alternativ väg till nyckeln i slutet av resan

Efter några försök att kontakta aktuell verkstad fick jag ett glatt svar i andra änden. Jodå, där fanns en nyckel med någon form av tillhörande tagg och jodå, ett glasögonfodral låg mellan sätena. Tänkte att det var bäst att kolla först då jag inte var helt säker på vart de befann sig och jag var inte upplagd för expeditioner i onödan.

Som tur var hade jag slarvat lite. Min pendlarcykel var inte inlåst i cykelboden som brukligt är utan bara låst på framsidan av bostaden. Därtill fanns en uppsättning cykelkläder i trädgården att kränga på sig. Bara att trampa iväg med andra ord. Till saken hör att verkstaden ligger nästgårds men inte i samma kvarter direkt. Det är strax under två mil dit. Därmed är promenader uteslutna.

Annons

Det blev banvallscykling till Rottne. Smalspåret som fordom löpte från Växjö till Västervik är numera delvis cykelväg. Den korta sträckningen till Rottne är i riktigt fint skick och var dessutom tämligen välpackad för stunden. Solfan sken och fågeldjävlarna ylade i skyn. Något svalt men det såg somrigt ut i alla fall.

Gårdagens cykling blev därför en trip T o R Rottne, två gånger dessutom. En vända med motoriserade fordon och en tur per velociped. Bilens vidare öde då? Den får hämtas idag igen i väntan på reservdelar men det är en annan historia.

/ J – like a boomerang…I need a repeat

#cykligare #knivesandbikes #evaldssonpt

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.