Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Spanjorer och tv-produktion

Cykla kan de, spanjorerna. Men producera cykeltävlingar kan de INTE. Det är något jag återigen konstaterat efter att ha försökt avnjuta gårdagens etapp av pågående Katalonien runt.

Uppenbart är att i Spanien är det inte viktigt med tid. Mañana tänker man tydligen även kring avstånd mellan ledare, förföljare, klungor och gruppettos. Det är inget vi tittare eller heller den delen kommentatorer behöver ta del av enligt producenterna. Så om det skiljer 40 sekunder eller en minut och fyrtio sekunder med kilometer kvar att köra bryr de sig inte om. Där får vi alla gissa lite.

Hade det varit bättre kvalité på sändningen kanske det hade gått att lista ut själv. Men icke, ingen HD-sändning här inte oavsett vad Eurosport skyltar med uppe i hörnet. Gryniga bilder med vagt urskiljbara ansikten på avstånd. Till och med Vacchi gissar fel ibland och han kan sina cykelstilar! Jag får lust att justera min tv med knytnäven som om vi vore tillbaks till åttiotalets tjockteve igen. Inte nog med att bilderna är suddiga. De bryts hela tiden också och störningarna är många och pixliga. Det finner jag märkligt med tanke på att vädret är på topp och det finns helikoptrar i luften och för många motorcyklar på banan. Något som de klarar av i såväl Frankrike som Italien tycks här omöjligt, att länka bilder.

Sen har vi något som producenterna inte kan göra så mycket åt men kanske rekvisitörerna? Miljön! Är det bara jag som tycker att det Spanien som presenterats genom åren i framförallt Vueltan men även i Katalonien runt är helt fantastiskt fult? Ja, jag vet att jag trampar på många ömma tår nu. Alla pratar om hur vackert det landet är. Vart då? I Barcelona och för badjävlar möjligtvis men inte för cyklister med undantag för nordvästra hörnet tycks det. Annars fyra nyanser av brunt och oändliga, svarta motorvägsbreda och framför allt raka och enformiga vägar. Mil efter mil av raksträckor. En och annan trafikcirkulationsplats och glest med bebyggelse. Inget att se på för vare sig cyklisterna eller mig. Eller jo, cyklisterna kan se varandra hela tiden vilket förstör en del av taktiken. Det finns en anledning till att jag aldrig orkar se en hel Vuelta.

Som kontrast kan man ta E3 Harelbeke som jag också såg på tv. Tätt, intensivt på banan och lika väl producerat som tävlat. HD så att man kan se venerna på vaderna på Sagan när han försökte och misslyckades med att försvara sig mot Kwiatkowskis sista ryck mot mål. Tider matades vi med hela tiden och det går ju faktiskt se vem som är vem i klungan också. Se och lär Spanien. Det går i Belgien, Holland, Frankrike och Italien.

E3 Harelbeke
Förra årets affisch var ett riktigt klavertramp. För övrigt inte det första från deras sida!

 

Annons

Däremot kan de verkligen inte det här med affischer i Harelbeke. Jag skrev en ilsk kommentar med genusperspektiv angående det redan förra året.

Nä, nu är det snart cykeldags. Sakta och tålmodigt försöker jag krypa igång på lågväxel. Långsamt men välproducerat. Väl mött på vägarna och i skogen! Glad påsk på er alla!!

 

/ J – frustrerad soffcyklist

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.