Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Okategoriserade

Allt är möjligt!

Utmaningen att cykla Runt Vättern på Höghjuling är avslutad. Det tog mig 19,5 timme totalt varav drygt 16 timmar var cykeltid. Kunde sparat in lite på icke cykeltid men ville ju inte gärna vara otrevlig när det bjöds på fika längs vägen. Det var ju inte heller någon tävling så tiden spelar ganska liten roll i sammanhanget.

Hur var det då att cykla på en höghjuling i 30 mil?

Ganska bedrövligt faktiskt, men på något konstigt sätt ändå alldeles fantastiskt. Cykeln är inte direkt komfortabel, all vikt hamnar på sittbenen utan möjlighet att ställa sig upp eller flytta runt på sadeln. Ryggen blir trött på ett annorlunda sätt jämfört med en modern cykel. Uppför är ordentligt tungt, vevarmarna är 125mm långa och ska i varje tramptag dra runt ett 52 tum stort hjul med utväxling 1:1. Utför gick bättre än väntat och var egentligen inget större problem. Motvinden ner till Jönköping sittandes rak i ryggen 1,5 meter upp var ingen lek. Att cykla på 2:1 vägen vid Hammarsundet kan verkligen inte rekommenderas, inte på vanlig cykel och än mindre på höghjuling. Det ska jag aldrig göra igen.

Annons

Trots detta var det alldeles fantastiskt, så många leenden, hejarop, uppsträckta tummar, folk som stannade för att ta kort m.m. Att få sprida så mycket glädje bara genom att cykla är något jag aldrig tidigare upplevt. Som cyklist är man ju mer van vid spolarvätskeduschar, långfingrar eller ilskna tutningar. Sedan är det ju en grym frihetskänsla att cykla oavsett cykel. Hoppas att alla ni andra som tog er runt sjön, del av sjön eller cyklade en annan runda hade en bra dag oavsett vad ni cyklade på för cykel eller hur lång tid det tog.

Mot nya äventyr!

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

4 kommentarer

  1. Grymt jobbat! Passerade dig mellan Askersund och Motala på fredagen, tänkte på passagen över Hammarsundet, ingen lek.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.