Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Okategoriserade

CoXa Carry-ryggsäck – första titt

Allt om MTB har sett framemot att få pröva CoXa:s ryggsäck med dess innovativa bärsystem. Tanken är att man ska bära med höften istället för att bördans vikt hänger över axlar och nackparti. En positiv konsekvens är att armar och axlar ges större rörelsefrihet då de inte hindras av ryggsäckens vikt. Säcken ska sitta hudnära och följa med i rörelser, men utan att hindra. Ha kakan och äta den samtidigt alltså. CoXa hävdar att komforten går upp och bärrelaterad värk går ner. Vi ska testa CoXa-säcken under höst och vinter och se om detta stämmer.

CoXa Carry-ryggsäcken levereras i en vit kartong. “Feel the Freedom” är företagets slogan.

22B9CC78-85B7-4A1E-9530-9443F5FA6C96_zpsakm5d9gl

 

I kartongen finns ryggsäcken, tre extra små väskor som går att fästa på utsidan av säcken och ett brev från CoXa:s grundare Claes Bergkvist.

277950C9-7BE5-4AB4-B4D2-223407E27794_zpsg1wz2q0e

 

Bärsystemet. Påminner om en stridsele. “Bär”-remmarna ska inte dras åt mer än att de lätt fixerar ryggsäcken vid kroppen. CoXa säger att höftbältet ska dras åt ganska bestämt strax ovanför höftkammen. På så sätt är de rätt inställda för att överföra ryggsäckens vikt till höften.

9F8634FA-F9B3-4622-BFA7-82288C50E5F1_zpsnydwzoxr

 

Det unika spännet som är inspirerat av Formel1- och flygplansindustrin. Sett framifrån som på bilden, så går enbart det vänstra (högra om du har ryggsäcken på ryggen) att klicka loss när man tar på och av säcken.

3A091789-C0AF-4327-B428-4CD069968AF0_zps3m8htnjw

Annons

 

“Bär”-remmarna ska som nämnts inte dras åt mer än att de lätt fixerar säcken vid kroppen. De ska inte överföra någon nämnvärd vikt till din kropp, utan håller enbart ryggsäcken still. Man uppger att viktbelastningen över axel- och nackparti minskar med hela 99 procent! Det ska bli intressant att ta reda på om detta stämmer och i förlängningen leder till mindre axelvärk. Remmarna sitter fast i varandra med ett kardborrefäste och möts över sternum . (Isärtagna på bilden)

rattvand

 

Partiet av säcken som ligger an mot ryggen är täckt med ett styvt “3-dimensionellt” material som skapar en svalkande luftspalt mellan varm kropp och varm ryggsäck.

9BDECA32-6C9F-4ACD-8E9B-777DBC2B2224_zps2ywgv4o3

 

Allt om MTB ser framemot att möta hösten och vintern med CoXa:s ryggsäck. En hela 99 procentig minskning av belastningen över axlarna låter nästan för bra för att vara sant, men teorin med att låta höftkammarna ta säckens vikt är genomtänkt. Vi återkommer med en rapport efter att vi lastat säcken full med vätska, proviant, förnödenheter och reservdelar för en heldag i skogen. So far so good!

Läs mer på CoXa Carry:s hemsida.

 

 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.