Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Okategoriserade

Grymma kosttillskott

Förra veckan berättade jag om några skräckexempel på kosttillskott som vi fått till redaktionen. Du kan läsa om dem här.

Men det är inte bara skumma saker som dimper ner i brevlådan, det kommer några riktiga godbitar också.

En favorit som jag gillat i många år är Vitargo och deras Carboloader. Detta vita pulver som påstås vara alla uthållighetsidrottares måste. Kolhydratsuppladdningens vara eller icke vara ha ju ifrågasatts ett flertal gånger sedan Kalmarföretaget Energikakan tog fram sin första version av Vitargopulvret. Personligen är jag tveksam till om man behöver kolhydratsladda något specifikt, utan anser bara att det räcker långt med att äta en fullvärdig kost de sista dagarna inför ett långt lopp, samtidigt som man drar ner lite grann på träningen. Men varför gillar jag då Vitargo?

Jag tycker nämligen att det är den återhämtningsdryck som fungerat absolut bäst för mig. “Vänta lite”, tänker du säkert, “Vitargo Carboloader är ju för uppladdning, inte återhämtning!” Det må så vara, men min personliga favorit är 5-8 dl mjölk, en näve isbitar, en apelsin och cirka 1 dl Vitargo Carboloader-pulver. Rakt ner i blendern, kör några sekunder och vips har du fått en grym milkshake, som smakar ljuvligt och förvandlar ett par sega ben till rena raketerna dagen därpå. Att däremot blanda pulvret med vatten enligt instruktionerna fungerar inte alls för mig, det är mer vätskedrivande än en halv back lättöl.

Annons

Min andra favorit är också ett svensk företag som ligger bakom, nämligen Paleo Nordic i Åre. Där har en kille vid namn Micke Raittila tagit fram en kaka enligt Raw-normer som han kallar för Paleo Crunch. Inga tillsatser så långt ögat når, bara rena naturprodukter vilket innebär kanongod smak och massor med energi och andra nyttigheter. Mitt självklara val i ryggfickan på de längre passen där jag behöver fylla på med extra energi utöver det jag har i flaskan. Ibland slinker det även ner en bar som mellanmål bara för att den är så god, men med nästan 200 kcal per bar gäller det att inte smaska för mycket i onödan.

Vi avslutar med en tredje produkt eller rättare sagt leverantör som jag hittade först i våras. Även denna är utvecklad i Sverige, närmare bestämt i Halmstad. Där har företaget Umara Sports gett sig in på den minst sagt välfyllda marknaden av sportdrycker. Umaras utgångspunkt har hela tiden varit att ta fram sportdrycker som utgår ifrån de senaste forskningsresultaten, och undvika onödiga tillsatser. Umara har tagit fram två olika drycker, Intend som du bör inta sista timmen/timmarna inför start, samt Sport som är en dryck som du ska dricka under själva loppet. Vad som ingår i de respektive dryckerna finns väl dokumenterat på deras hemsida tillsammans med noggranna förklaringar till vad respektive ämne gör i kroppen, allt verifierat med källhänvisningar och länkar till de olika studierna som ligger till grund för att man valt just det ämnet, ett riktigt föredöme. Vill du grotta ner dig ordentligt i den senaste forskningen inom sportdrycker, så är deras hemsida en perfekt utgångspunkt.

Utöver att jag gillar smaken, innehållet och vad det gör med kroppen måste jag också berömma Umara för att man gjort en koncentrerad produkt. När man hos många andra pulver måste hälla i flera skopor, ofta långt mer än 1 dl pulver till 0,5-1 liter vatten, räcker det med en skopa (0,5 dl) till en sats.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.