Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Abloc Winter Challenge och fetfestive.

I samband med julledighet och julfirande har det ju även blivit tradition att fira vintercyklandet. Rapha Festive 500 var först ut med utmaningen att man skall cykla minst 500km fr.o.m. julafton t.o.m. nyårsafton. Det här startade 2010 och när jag nu var inne och kollade på Strava så var över 80000 cyklister med i utmaningen. Lyckas man med att samla ihop 50 mil så får man ett litet tygmärke att pryda en väska eller annat med. Sedan 2015 finns även Abloc Winter Challenge där det under trevliga former och med gott om fika cyklas runt Vättern i mellandagarna.

Jag gillar att cykla året runt och tycker att vintercykling är ganska trevligt trots kalla tår och dubbdäck så jag anmälde mig till båda eventen även detta år. Några månader innan Winter Challenge så började jag och mina randokompanjoner Marcus och Calle diskutera att köra Festive 500 i en lång runda och planen att efter målgång på Winter Challenge fortsätta cykla 17 mil till under natten tog form. Vi valde att hålla planen för oss själva då framförallt vädret skulle kunna ställa till det.

Årets Abloc Winter Challenge blev en helt annan upplevelse än premiären. Förutsättningarna var i princip så bra som de kunde vara med tanke på att det var den 28 december. Torra vägar, mellan +2 och -2 grader och ganska lite vind. Det var inte utan att man saknade kampen mot vintervädret och istappar i skäggen när vi nu cyklade i ideala förhållanden. Det kördes i två startgrupper där vi i den långsammare gruppen startade 0500 i Jönköping och de som inte ville njuta riktigt lika länge startade 0530.

IMG_8272

Vi var väl ungefär 25 cyklister som med dubbdäck, lysen, skärmar och vinterkläder rullade iväg till vackra trombontoner. Vi körde lugnt i mörkret och det var lite svårt att få upp värmen. Det bästa är ju att frysa lite i början när man är ute i kylan och framförallt undvika att bli för varm och svettas för mycket. Jag var lagom klädd och höll mig torr och varm hela dagen. Efter 35 km stannade vi för en snabb kisspaus och lite fika.

IMG_8274

Jag tror vi var still i mindre än 5 minuter innan vi körde vidare mot Karlsborg och det första längre stoppet. I Hjo möttes vi av en vacker soluppgång och på väg in i Karlsborg dundrade snabbgruppen förbi.

IMG_8276

I Karlsborg serverades det nygräddade våfflor, mackor, kaffe, godis m.m. och vi käkade, värmde fötter och de som behövde bytte kläder. Min högerfot hade blivit ganska kall och det tog en stund innan jag fick upp värmen i foten igen. Jag stoppade i nya värmekuddar från Biltema i skorna innan vi fortsatte. Efter Karlsborg körde vi vackra småvägar genom Tiveden och njöt av solsken upp till Askersund och nästa korta stopp. Från Askersund fortsatte småvägarna via Zinkgruvan till Motala.

IMG_8279 IMG_8282 IMG_8285 IMG_8288 IMG_8294 IMG_8302 IMG_8311 IMG_8314

Nu var det bara 15 km till den sena lunchen i Vadstena och vi möttes av solnedgången när vi cyklade in till Starby Hotel och hägrande varm mat. Hotellet hade dukat upp en underbar buffé till trötta cyklister och vi proppade magarna fulla med energi.

IMG_8338 IMG_8339 IMG_8340

Fantastiskt vad mycket det gör för stridsvärdet med varm mat och vi var mycket piggare när vi körde vidare på de avslutande 9 milen in till Jönköping. Vi lyckades tack vare bra jobb från ledarna i gruppen hålla ihop hela klungan trots trötta ben och huvuden. Ingo från Gårdsrosteriet hade dukat upp en sista fika i Gränna och vid 21.01 passerade vi mållinjen i Jönköping efter 16 timmars vintercykling.

Annons

Calle, Marcus och jag drog till Vox Hotell för mat, ombyte och batteribyte. När övriga nöjda cyklister firade dagens triumfer och Abloc delade ut priser för blandade prestationer lämnade vi för en lång natts cykling.

IMG_8344

Marcus hade lagt en rutt på 165 km längs i huvudsak småvägar ner till Hamburger Hill i Värnamo för vickning och tillbaka längs i huvudsak riksettan. Vi hade motvind ner till Värnamo och natten började ta ut sin rätt. Vi fick ta någon extra ståvila och det gick bitvis sakta i backarna. Med en dryg mil kvar så kom vi ut på en större väg och fick upp farten igen. Det var bra länge sedan det var så skönt att se Mc Donalds upplysta M i mörkret och det var bra länge sedan en Big Mac och Co smakade så bra som strax efter 03.00 natten till den 29 December.

IMG_8345

Nu hade vi vinden i ryggen och platta vägar tillbaka till Jönköping och en hägrande frukost. Jag hade ganska stora problem med sömnigheten och hade svårt att hålla mig vaken. Hade jag varit själv och det varit varmare ute så hade jag tagit en power-nap i diket men det är ju inte riktigt läge för det i december istället fick vi snacka om cyklar, cykling, dokumentärer m.m. för att hålla oss vakna. På väg in i Jönköping visade det sig att vi behövde några kilometer till för att få ihop 500km så det fick bli en kortare loop längs Västerstranden innan vi passerade mållinjen på Hovrättstorget för andra gången och tog oss bort till Vox Hotell. Skönt ändå att klippa Rapha Festive 500 i en runda och stort tack till Abloc för ett väl arrangerat evenemang.

IMG_8346

 

För de som är intresserade av kläder så körde jag de första 33 milen med följande:

På överkroppen Rapha Merino Mesh Base Layer Long SleeveAclima Woolnet Crew Neck, Rapha Brevet Long Sleeve Windblock Jersey  och Rapha Insulated Jersey som jag tog av och på lite beroende på hur varmt det var.

På benen Rapha Brevet Bib Shorts, benvärmare och ett par Bontrager cykelshorts som jag köpte i Istanbul efter TCR. Jag gillar verkligen att dra ett par cykelshorts utanpå cykelbyxorna på vintern, de skyddar bra både mot vind och väta. Dessutom var fickorna på byxorna perfekta att fylla med skumtomtar på depåerna.

På fötterna två par ullstrumpor och 45North Wölfhammer och på händerna ett par gamla väl inslita lobstervantar från SealSkinz.

Tjipp

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

10 kommentarer

  1. Ett jätte Grattis och stor respekt till den bedriften ni lyckades med.

    Själv tog mig längre i år än förra året men vid granvik (tror jag det heter) var jag tvungen att slänga in handduken, då hade jag legat på rött (mellan 190-204 i puls) i 4.5 timme det blev för mycket för kroppen.
    Men det blir tredje gången gillt, kanske:)!!!

    1. Tack Glenn. Totaltid blev 27 timmar. Vi startade 0500 och var klara 0800

  2. Tack Elna. Minst sagt ett trevligt arrangemang. Jag tror jag lyckades gå upp i vikt även i år!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.