Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Bara jobb sen Rapha 12 Hills

Efter 12 hills drog jag direkt ut på övning med jobbet och idag lördag var det äntligen dags för lite ledighet. Har varken haft tid eller möjlighet att sammanfatta Rapha 12 Hills så det får väl bli ett litet inlägg nu istället.

Min wingman Håkan fick förhinder och som tur var så hoppade min utmärkte kamrat Johan in med en veckas varsel. Johan har börjat fuska med triathlon och jag hoppades på att lyckas vänja honom av vid att cykla i linne och envisas med att springa efter cyklingen om han hängde med på detta utmärkta arrangemang. Vår målsättning var att lyckas ta alla backarna inom maxtiden. Drygt 16 mil, 12 backar med stämpling, en obligatorisk fika och totalt runt 2200 höjdmeter skulle klaras av på under 7 timmar. Johan hade ett pass tidigare på cykeln som var längre än 16 mil men pannben och hjärta visste jag att han har så det räcker till.  Kulturhuset Spira hade dagen till ära invaderats av cyklister och sjukt mycket fina cyklar. Vi trillade in 1,5 timme innan start för att hinna med att njuta av stämningen och fika ordentligt innan start. Som vanligt när La Lepre Stanca anordnar något är det trevlig stämning och som sig bör fanns det både mackor, kaffe, bananer och chips.

IMG_6333 IMG_6334 IMG_6336

Man märker ju att det är ett cykelevent av högsta klass när det står en burk med Chamois Creme på toaletten.

Starten gick vid 1100 och vi valde att köra den föreslagna rutten och ta backarna i ordning. Några drog västerut direkt för att komma först till fikat vid Habo kyrka och några stack upp till sista kontrollen först för att undvika trängsel i första backen. In i första grusbacken var det ändå möjligt att cykla trots många cyklister. Med 34 kugg fram och 32 bak gick det utmärkt i backen och när andra stod och krängde kunde jag sitta ner och spinna. Mina 32 mm breda däck fäste bra i det bitvis lösa gruset. Jag tycker egentligen att det borde vara standard på allt utom de mest extrema cyklarna med en lättare utväxling. Kompakt vevparti med 50/34 och 11-28 kassett borde passa de flesta cyklister alldeles utmärkt. Det finns inte så värst många som behöver en tyngre växel än 50-11. Jag passar åtminstone på att vila lite om det går så fort att inte den växeln räcker till. Några fick stopp och var tvungna att gå eller försöka springa i landsvägsskorna.

IMG_6338 IMG_6341

Tredje backen var klassiska Klevaliden men med en liten twist. Starten gick via Grännavägen och två riktigt branta villagator innan man var uppe vid starten av “originalbacken”. På toppen av Gestrabacken i Kaxholmen stod Robert och delade ut lättöl och snickers till de som önskade. Johan passade på medan jag tog ett bett av min 200 grams mandelmassa. Bärs och Snickers borde för övrigt bli en ny standard istället för sportdryck och bananer.

IMG_6344

Nu väntade banans enda lite snällare parti tillbaka till Jönköping och Vätterstranden. Utför eller platt cykling i dryga milen innan vi tog oss an Målskog och brantingen Ebbarp. Sedan vidare upp till Habo Kyrka för det obligatoriska fikastoppet. Vi hade ganska bra koll på klockan och såg här att vi inte hade tid att dricka finkaffe eller vila någon längre stund. Jag stämplade medan Johan fyllde vatten innan vi trampade iväg igen med munnarna fyllda med chips.

IMG_6348 IMG_6353 IMG_6354

Annons

Backarna började ta ut sin rätt och tempot sjönk när det gick uppför. Vi lyckades dock hålla ganska bra fart på platten och tog flacka stigningen Ko Mosse med bra fart. Efter grusbacken Orrnacken så var det bara tre backar kvar varav två (Taberg och Georgslid) är riktigt tuffa. Än fanns dock chansen att hinna alla och vi jagade på så gott det gick. Sista timmen blev en rejäl kamp mot klockan och Johan krigade storartat med stumma ben. Taberg besegrades, Georgslid likaså och nu fick det bära eller brista. Upp i sista backen med bara minuter kvar på klockan. Stämpla, vända och bomba på ner mot centrum. Vi körde in i Torpa med 5 minuter kvar och jag tänkte att det kan gå. 4,3,2 och i mål med mindre än en minut tillgodo på baksidan av Spira. Sjukt skönt att vi hann i mål efter en sjukt rolig och utmanande dag.

IMG_6363

Högklassig burgarbuffé, kaffe och en uppsluppen prisutdelning avslutade ännu ett utmärkt 12 Hills. Den här typen av cykelarrangemang har alla förutsättningar att ta över mer och mer i cykelsverige. Med en stark sponsor bakom eventen går det att få till något oerhört mycket större, snyggare, roligare och prisvärdare än de klassiska motionsloppen. Det kanske är dags för fler än Rapha att vara med och förgylla cyklingen med liknande arrangemang.

 

Inte har jag cyklat något sedan förra lördagen heller men idag så lyckades jag klämma in ett pass i motvinden. Det blev en tidig morgon och 55 km transportcykling till Taberg och dagens orienteringstävling med familjen. Väl där fick jag springa inskolning och äta blåbär med Elise i det fina vädret. Sämre kan man ju ha det på en lördag.

IMG_6398

IMG_6402

Imorgon skall det planeras inför Japanese Odyssey igen. Jag har lite pyssel kvar med rutterna och gps-erna som jag hoppas hinna avsluta under morgondagen. Sedan ska kedjan och bromsbeläggen bytas på hojen innan helgen är slut. Bara 2,5 vecka kvar till avresa så det börjar bli hög tid att avsluta förberedelserna.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.