Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

I fredags hände det äntligen. Jag var tillbaka på Cykelcrossen på tävlingsbanan. Vättern Bike Games i Motala arrangerade en deltävling i CX-pokalen på kvällen. Arenan var uppbyggd på Dunteberget med kilometervis med kravallstaket och banan gick på Piraternas speedwayerna, parkeringsytor, över platåhopp på crossbanan och några snirkliga kurvor på vad jag tror var en knattecrossbana. Jag var där i otroligt god tid då jag blev avsläppt på väg hem från Stockholm, testade banan, kollade på hjältarna som tränade inför Slopestyle SM och hängde i det lilla expo-området.

IMG_1338 IMG_1337

Min klubbkamrat Mathias anlände och vi körde något varv till. Banan hade torkat upp fint efter veckans hårda regn och den var riktigt snabb och utan större tekniska svårigheter. Vår start var satt till 1835 och lagom till uppvärmningen började det regna. Nu var frågan bara hur halt och lerigt det skulle hinna bli. Vi rullade lite på vägen utanför arenan och värmde upp i det kalla regnet innan det var dags för upprop och så småningom uppställning i startfållan. Vi var ca 40 cyklister i herrar B och utan tidigare poäng var det bara att ställa sig längst bak på yttern. Vacchi var speaker och skötte även starten. Jag var lite feg i trängseln och försökte bara att hålla min plats och inte krascha över första bron ut från arenan. När det öppnade upp sig så kunde jag börja avancera och jag tog mig sakta uppåt i fältet. Knattecrossbanan var rejält blöt och lerig och det var nära att jag vurpade ett par gånger i de tvära kurvorna. Det ropades ut att vi skulle köra 8 varv och ungefär halvvägs in i racet hade jag en klunga framför mig som jag inte riktigt orkade gå ifatt. Avsaknaden av korta, hårda pass gjorde sig minst sagt påmind och jag fick sikta in mig på att någon skulle göra ett misstag eller krokna om jag skulle kunna ta någon mer placering. Med tre varv kvar kom jag ifatt Jason som hade vurpat och vi fick en grym kamp de sista tre varven. Jason drog nåt varv, jag gick om i en innerkurva och drog knappt ett varv innan Jason tryckte sig förbi in i chikanen. På sista varvet fick Jason en liten lucka som jag hade svårigheter att täppa till men in på Speedwaybanan var jag nästan ikapp. Med två kurvor kvar missade Jason lite efter plankhindret och jag kunde spurta förbi och knipa 23:e platsen. Sjukt jobbigt och så otroligt kul med CX. Kul att få en hård fight i mitten av fältet och skönt att både kroppen och cykeln var hela efteråt.

Annons

IMG_1343 IMG_1349 IMG_1354

Banan var en lite ovanlig CX-bana men jag tycker att det är kul med omväxlingen och att inte alla banor är likadana. Dessutom var det riktigt häftigt att köra kvällsrace i strålkastarnas sken. Hoppas Vättern Bike Games är här för att stanna och hoppas att jag lyckas klämma in några fler CX-tävlingar i höst och vinter.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.