Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Firade cykelns dag med att cykla 600km.

Sitter lätt randobakis vid datorn efter senaste dygnets cyklande. Lätt svullna knän, sömnig och lite seg i ländryggen.

I lördags morse ringde klockan 03:00, 03:40 satt jag på cykeln för att köra La Lepre Stancas 600km brevet. Sträckan passerar mindre än 50 meter från vårt hus i Nässjö så jag valde att starta hemma och värma upp med 66 km till den officiella starten i Jönköping. Vi var två som skulle köra 600 km (jag och Marcus) och tre som valt att köra 400km. Morgonen började med ett lätt regn, nästan som vattendimma och jag var ganska sömnig när jag fotostämplade i Aneby kl.04:37. Inget var öppet så ett foto var enda alternativet.

IMG_4830

Jag fick trycka i mig första koffeintabletten redan innan 05:00 och var lite orolig över att det skulle bli svårt att köra de 60 milen utan sömn som var planen. Jag och Marcus hade siktat in oss på att klara Audaxtid vilket innebär ett totalsnitt på 22,5km/h och en totaltid på runt 27 timmar. Skulle det vara möjligt var vi tvungna att vara effektiva vid stämplingarna i Tranemo, Falkenberg, Värnamo, Ljungby, Växjö och Aneby. Dräller man bort för mycket tid där så måste man ju cykla mycket fortare.

Ut från Jönköping hade det slutat regna och vi rullade via småvägar, grusvägar och lite obligatorisk banvall till första stämplingen på ICA i Tranemo. Fylla vatten, stämpla och iväg igen mot Falkenberg och nästa stopp.

IMG_4834 IMG_4837 IMG_4840

Med lite lätt medvind rullade det på riktigt fint ner mot Falkenberg och vår första plan att cykla en liten omväg till Mc Donalds byttes till kortaste vägen och ett stopp på en bensinmack istället. Fylla vatten, stämpla, korv, iskaffe och en drickyoghurt senare så var vi på rull igen.

IMG_4844

IMG_4875

IMG_4876

IMG_4849 IMG_4848

Efter Falkenberg fick vi motvind eller sidvind de nästa 13 milen upp till Värnamo och det var svårt att hålla uppe marschhastigheten. Här körde vi på ett jättefint parti vid Hyltebruk och det var riktigt varmt och skönt i solen.

IMG_4856 IMG_4853

Den initiala planen var ett snabbt stopp på Hamburger Hill utanför Värnamo där vi först bara tänkt ta med ett antal burgare och något att dricka. Nu låg vi ganska mycket före tidsschemat och var lite sega efter 39 respektive 33 cyklade mil så vi bestämde oss för att sitta ner i restaurangen, käka, förstärka klädseln, fylla på vatten stämpla m.m. Jag tror det här stoppet tog nästan 30 minuter och då hann jag även med att borsta tänderna, något som är sjukt nice när man tuggat socker i 39 mil.

Annons

IMG_4872

I Värnamo vände vi söderut igen och fick medvind under de platta 5 milen ner till Ljungby och nästa stämpling. Här ramlade vi in på ICA Maxi som var en alldeles för stor affär för en snabb stämpling. Att bara springa igenom butiken tog flera minuter. Vi köpte energidryck och choklad för att hålla sömnmonstren borta under natten.

IMG_4860

Nu började det bli mörkt och vi fick slå igång belysningen på väg in till Växjö. Vi kom in i Växjö 00:30 och de flesta mackar stänger vid midnatt så vi fick leta upp en av de få som hade öppet dygnet runt och ville hjälpa två nu ganska trötta cyklister att stämpla sina stämpelkort. Tjejerna i kassan var cykelintresserade och inspekterade lampor och cyklar noggrant.

Nu väntade sista sträckan på drygt 10 mil via Tolg, Asa, Hultsjö, Sävsjö, Bodafors innan jag skulle vara hemma i Nässjö. Ut ur Växjö gick det bra men då vi svängt in på de mindre vägarna mot Tolg så började sömnmonster att spöka och vi tvingades till ett par korta stopp som Marcus valde att springa lite på och jag tog en stående mikrosömn med huvudet vilande på tempopinnarna.

IMG_4871

IMG_4865

Partiet mellan Tolg och Kännestubba är riktigt jobbigt med mängder av branta och ganska korta backar. Det är inte platt många meter av den sträckan och det kändes ordentligt i benen. Efter ett sista kort stopp vid snusfabriken i Sävsjö piggnade vi till lite av tobaksdoften och kunde köra på de sista milen. Sista sträckan in till Nässjö kom det ett riktigt kallt regn och vi blev dyngsura. Jag var glad att vara hemma och tyckte lite synd om Marcus som skulle tvingas härda ut blöt och kall i ytterligare drygt 6 mil.

IMG_4868

Jag stoppade min GPS efter 26 timmar och 15 minuter med ett totalsnitt på 23,2 km/h på de cyklade 609 kilometrarna. Enligt Strava så var min rulltid 24h och 26 minuter så knappt 2 timmar stillestånd blev det på turen. Kul att ha lyckats köra en 60-milare i ett sträck och kul att ha gått under Audaxtiden. Nästa gång så blir det nog en lugnare och lite mer behaglig runda.

I och med denna brevet så kan jag nu titulera mig superrandonneur även 2016 vilket så klart känns roligt.

 

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

3 kommentarer

  1. Imponerande! Ska försöka en liknande tur i sommar. Hur resonerade ni med nattkörningen? Kanske bättre att köra natt medan man är klar i skallen?

    1. Kul Eriq. Vi resonerade inte så mycket om natten då starten på breveten var satt till 06.00 i Jönköping. Jag tror ändå att det bästa är att starta på morgonen när man förhoppningsvis har sovit några timmar. Startar man på kvällen känns risken större att man inte sovit före start och då kanske man bara blir ännu sömnigare under resans gång.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.