Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Inför Cyclocross SM

I helgen smäller det ordentligt i Eksjö och Sjöängen. På lördag är det dags för Svenska Mästerskapen i Cyclocross med ett ruggigt starkt startfält och på söndag blir det cuptävling på en lite annorlunda bana. Jag  gjorde antagligen inte bort mig fullständigt som starter förra året då jag fått förnyat förtroende att släppa iväg cyklisterna även detta år. Det ska bli riktigt roligt och jag ser fram emot att jobba på cykeltävling i helgen. På lördagkvällen bjuder dessutom arrangerande Eksjö Cykelklubb in till en gratis föreläsning med Emma Johansson i Olsbergs arena klockan 18.00 så det finns alla möjligheter för en trevlig cykelhelg.

Jag var och provkörde banan i söndags förmiddags efter snöfallet med några andra tappra cyklister. Det var bitvis riktigt utmanande med 1-2 dm snö ute på fälten. Skogspartierna var fina och gick att köra utan problem. Mitt största problem under provcyklingen var att mina fälgbromsar nästan inte tog någonting på aluminiumfälgarna och utförskörningen i Ekbacken blev lite hårig.

IMG_8015 IMG_8016 IMG_8018

Jag har snackat lite med banchefen och ställföreträdande tävlingsledare inför tävlingarna:

Banchefen Martin Andersson:

Annons

IMG_8020

  • Kan du beskriva årets bana. Skillnader för de som körde förra året? Årets bana innehåller lite mindre transportsträckor och lite mer tekniskt utmanande partier. En lite brantare backe som kan komma att bli en springbacke beroende på underlaget och ytterligare ett lite knivigt skråparti. Dessutom blir det en lite annorlunda sträckning i skogen. Varvtiden kommer vara ungefär samma som förra året.
  • Hur har ni resonerat kring vädret? Det kom ju en decimeter snö förra söndagen och det var väl tur att det inte var tävling den dagen. Snön har skapat mycket arbete och huvudbry för de som jobbar med tävlingen. Banan skottades igår (tisdags) på partierna ute på fälten där det var mycket snö. Anledningen till den tidiga skottningen var att ställningen till trappan byggdes redan idag och vi ville undvika packad snö som skulle kunna bli till is. Nu är väl den största risken att det blir tjäle, hårt och kanske till och med isfläckar men det finns resurser till att både salta och sanda om det behövs. Partierna inne i skogen har bara ett väldigt tunt snölager och de kommer förmodligen att lämnas som de är.
  • Vem vinner SM Herr Senior? Wengelin
  • Vem vinner SM Dam Senior? Det blir någon av Emma, Jenny och Ida, måste jag säga ett namn så tror jag Jenny Rissveds vinner.

Tävlingsledare Håkan Friman:

34489_415953307234_5183420_n

  • Vad har du för förväntningar på helgen? Jag hoppas på en tävlingsmässig succé. Framförallt för de tävlande men förhoppningsvis även publiken som kan få uppleva cykling i toppklass och högklassig servering där man t.o.m. ska kunna köpa sig en öl om man vill ha riktig belgisk stämning.
  • Vad kan de tävlande förvänta sig? De som körde 2015 kommer känna igen sig i stort. Banan har fått lite smärre förbättringar och den är lite mer tekniskt krävande och utslagsgivande oavsett underlag.
  • Vad har snön inneburit? Tävlingsmässigt kan det säkert gynna de mer tekniska cyklisterna. För tävlingsledningen har det inneburit mer jobb och ideliga telefonsamtal. Arrangörerna gör dock sitt yttersta för att det ska bli rättvisa och bra tävlingar. Man har även kommunens stöd att vidta de åtgärder som krävs avseende sandning och saltning för att det ska bli bra tävlingar.
  • Vem vinner Senior Dam? Jenny Rissveds
  • Vem vinner Senior Herr? Martin Ericsson

Nu hoppas vi bara på rättvisa och spännande tävlingar och att publiken kommer till Sjöängen och tillsammans skapar en alldeles magisk cyclocrosshelg.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.