Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Prima cykeltur till Stockholm och tillbaka.

I torsdags kväll var det departure party på And the Revolution i Stockholm. Två Spanska grabbar skulle cykla från Stockholm till Madrid till förmån för World Bicycle Relief under namnet Freewheel. Jag fick höra talas om det via en gemensam bekant Danny som håller på att starta upp ett märke med cykelkläder under namnet High & Over. Det dröjde inte länge innan jag hade klämt in tre dagars cykling i kalendern och planerat rutten från Eksjö till Stockholm och sedan Stockholm till Jönköping. Jag ville hitta mindre fina vägar där vi skulle kunna njuta ordentligt av Sverige.

Jag stack mot Stockholm efter jobbet i onsdags. Startade i Eksjö 17.00 med målet att klämma minst 14 mil i sommarkvällen. Tryckte en pizza i Kisa, passerade Rimforsa och var snart ute på grusvägar söder iim Linköping. Efter 14 mil slog jag läger i en skog med brutala mängder mygg. Borde så klart ha gett upp och cyklat vidare till en bättre plats men tog tillfället i akt att testa prylar och tålamod istället. Min nya bivybag från RAB höll emot men myggnätet jag hade över huvudet hamnade för nära ansiktet så myggen bet igenom. Jag fick sova med hjälmen på för att hålla ute nätet från huvudet. under natten punkterade jag även liggunderlaget, vaknade på marken, blåste upp det men låg snart på backen igen. Blev lite svalt innan solen kom fram vilket säkert berodde på att jag låg direkt på marken. Körde annars utan sovsäck med en 200 grams bivybag, en silkesliner på 100 gram, liggunderlag på 230 gram och en lätt dunjacka från Haglöfs.

Torsdagens cykling var fin trots en del motvind. Åkte färja över bråviken, cyklade på Mörkö, åkte färja igen, käkade glass och hinkade vatten i värmen. Efter att ha navigerat mig genom Stockholms södra förorter kom jag efter 20 mil fram till cykelbutiken och festen. Öl, chips och gött häng med cykelintresserade och kul att träffa äventyrarna Juan och Javi för första gången i verkligheten. När det blev kväll cyklade jag och Danny hem till honom för att packa det sista.

Fredagsmorgon och vi trampade iväg från Söder strax efter 07 på morgonen. Förväntansfulla och lite nervösa grabbar tog de första tramptagen på ett 450 mil långt äventyr genom Europa med ett planerat snitt på ca 15 mil om dagen. Jag hade planerat 18 mil och övernattning i ett vindskydd norr om Åby vid Övre Glottern där Norrköpings kommun har en bastu man kan hyra i tre timmar för 20kr. Till stora delar blev det samma rutt som jag kört under torsdagen. Förorter, färja över Skanssundet, lunch i Nyköping, fina småvägar och grusvägar, Bråviken, Kolmården och till slut Coop i Åby där vi laddade upp för kvällen med korv, chips och andra godsaker. Sista biten in till vindskyddet var ganska stökig stig och det blev en del puttande av cyklar bland myggen innan vi var framme vid sjön, vindskyddet och bastun. Bad, klädtvätt, bastu, korvgrillning i bastukaminen och grymma campvibes innan vi somnade med sjöutsikt. Alla kommuner borde ha en bastu vid en sjö som den här, helt magiskt och för bara 20 kronor. Fantastiskt att så här fina upplevelser nästan är gratis.

Annons

Lördag och nya strapatser. Vi packade ihop, kämpade oss ut ur skogen och cyklade tillbaka till Åby för att fylla vatten och dricka morgonkaffe. Danny avvek för att ta sig tillbaka till Stockholm när jag, Juan och Javi cyklade vidare mot Göta Kanal. Vid kanalen fattade jag beslutet att köra sista biten själv och låta grabbarna få sitt eget äventyr. Jag var sugen på att köra lite fortare och ville käka middag med familjen. Jag kände mig pigg och benen hade blivit bättre efter några dagar med mycket cykling. Korv i Motala, glass i Vadstena , vatten i Ödeshög, mer vatten i Gränna och så efter 21 mil Vätterstranden, familjen, bad och middag. Vilken fantastisk cykelweekend. Drygt 75 mil, utesov, campvibes, trevligt sällskap och förmånen att få ha varit med på inledningen av ett stort äventyr. Grymt kul och hoppas det går bra för spanjorerna, både med äventyret och med insamlingen.

 

 

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.