Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Rügen, badhotell och bensinmackar.

Klockan var 1230 annandag påsk och jag rullade ensam norrut mot Jasmund Nationalpark på Rügen. Nu skulle det cyklas stig och njutas av vacker natur. Vägarna på Rügen var jättefina och slingrade sig upp mot nationalparken. IMG_8978Jag stannade till vid Königsstuhl men där var så mycket folk så jag trampade snart vidare ut i skogen. Fina stigar i bokskog som inte riktigt slagit ut och med bara lite vandrare som sällskap. Otroligt vackert och stigarna följde till stor del havet och de vita klipporna.

IMG_8982 IMG_8985 IMG_8988 IMG_8989 IMG_8994

Efter nationalparken fortsatte jag upp på nordligaste delen av Rügen mot Kap Arkona och avnjöt en fisksmörgås med någon lokal varm dryck med honung i. Här var det ganska mycket folk trots att det var kallt och blåste ganska rejält. Under högsäsong lär det knappast vara möjligt att cykla här med någon vidare hastighet.

IMG_9005 IMG_9011 IMG_9014 IMG_9024 IMG_9027 IMG_9038 IMG_9043

Väderprognosen visade 1 plusgrad och regn under natten så när jag i skymningen trampade in i Stralsund var jag inte sen att svänga in vid första lämpliga hostel. Käkade min cup noodles som jag haft i packningen i två dagar och lysade till det med chips och en öl innan dusch och sömn.

Klev upp tidigt för att försöka komma iväg strax efter 0600. Åt frystorkat i pentryt och gjorde kaffe, checkade ut och fick sätta en nål på kartan i entrén över var folk kom ifrån. Tolkade jag nålarna rätt så var jag första smålänning. Morgonen var jättevacker och solen sken när jag lämnade Stralsund. Vinden sköt på fint och jag rullade ganska lätt västerut mot Barth och dagens första fika och en chans att värma kalla, frusna tår. Turen gick via Zingst där jag handlade och fyllde upp matväskan till bredden.

IMG_9081 IMG_9092

Vädret var fortsatt fint, soligt, lätt medvind huvuddelen av tiden. Jag följde havet och cyklade till huvuddel på cykelvägar. Fantastiskt vilken infrastruktur det finns för cykling här. Jag passerade Warnemünde, otaliga badorter och badhotel och under sen eftermiddag nådde jag Wismar. Gjorde en snabb tur i stadskärnan och tittade lite på alla vackra byggnader innan jag körde vidare.

IMG_9096 IMG_9104 IMG_9134 IMG_9144 IMG_9149 IMG_9152

Vädret såg inget vidare ut och jag avslutade dagen efter 21 mils cyklande med att pruta mig till en hotellnatt för mina kvarvarande 35€. Normalpriset var 60€ men jag hade inte mer kontanter och de tog självklart inte kort. Jag förhandlade bort frukost och sedan tror jag mest att de tyckte synd om mig när jag fick nyckeln till rummet.IMG_9154

När jag klev upp för att koka kaffe och fixa en frystorkad frukost på balkongen snöade det. Glad över att ha sovit inne i värmen fixade jag min mat och packade ihop mina prylar. Rullade ut strax efter 0600 även denna morgon och styrde mot Danmark. Snöfallet avtog snabbt och det bli ganska bra väder även denna dag.

IMG_9158

I Travemünde var min planerade gång- och cykelfärja ur drift och jag fick ta en liten omväg via en bilfärja. Här inträffade en av de få incidenterna med bilister under hela veckan. En kärring i en liten bil var bakom mig och när jag sakta rullade fram mot färjan fick hon spel och började tuta vilt, vifta och gasa bakom mig. Det var ju inte direkt bråttom och vi fick ändå vänta i säkert fem minuter innan färjan avgick men hon skulle bestämt ombord fortare och var nästan beredd att köra på mig för att komma på så fort som möjligt. Vad är det för fel på folk så fort de hamnar i ett skal av plåt? Jag blev så klart irriterad och var tvungen att fråga henne vad som var problemet. Nu var hon ju inte så intresserad av att prata utan vevade upp rutan ganska snabbt efter att jag frågat.

IMG_9172

Annons

Utöver detta så tycker jag att det var mycket trevligare på vägarna än vad det kan vara i Sverige. Jag stannade till för andra frukost på Mc Donalds innan jag cyklade upp mot Puttgarden och färjan till Danmark. Färjan gick smidigt och jag vinkades fram till första färjan och fick lasta bredvid lastbilarna.

IMG_9179 IMG_9188 IMG_9193 IMG_9214 IMG_9227 IMG_9228

I Danmark körde jag inledningsvis på en banvall och därefter på en lite mer trafikerad väg.

IMG_9234 IMG_9238

Middag blev som så många gånger förr på en bensinmack och jag fyllde på med energi i matväskan för sista gången. I skymningen cyklade jag på en underbar väg bredvid havet och när det nästan var mörkt hittade jag ett mindre naturreservat där jag hittade en perfekt sovplats bakom en trädstam med havsutsikt. Det skulle inte bli någon nederbörd och jag skulle inte sova så många timmar så jag skippade tarpen. Sovsäck, bivy, liggunderlag och så på med alla kläder igen. Jag somnade ganska snart och när jag vaknade första gången var det under en helt sagolik stjärnhimmel. Sista natten blev verkligen den bästa och trots att det som vanligt på den här turen var kallt så njöt jag i fulla drag. När jag vaknade av klockan var det varmare och himlen hade mulnat igen. Tyvärr hade jag inte tid att vara kvar och njuta av soluppgången utan klockan ringde redan 0400.

Sista dagens cykling återstod och jag hade 11 mil kvar till Köpenhamn. Jag hade tur med vinden igen och det rullade på bra.

IMG_9255 IMG_9263

Frukostrutinen med bensinmackskaffe och macka fick fortsätta även denna morgon. När jag körde in i Köpenhamn efter nio var det riktigt skönt väder. Jag svängde förbi Rapha för kaffe och kaka. Passade även på att kolla in nya Brevet Lightweight Jersey som jag är lite sugen på till sommarens äventyr.

IMG_9268

Jag var bjuden på lunch utanför Malmö där stekt falukorv, makaroner och cappuccino stod på menyn så jag tog tåget från centralen till Hyllie. Sjukt smidigt att åka tåg med cykel när det finns vagnar avsedda för detta, hoppas verkligen att det här kan bli verklighet även utanför Öresundsregionen. Lunchen smakade utmärkt och det var grymt trevligt, förhoppningsvis kan det dessutom leda till nåt spännande projekt.

Mätt och belåten cyklade jag sedan de avslutande milen genom Malmö och tillbaka till bilen i Bjärred.

Cykeln och prylarna höll ihop riktigt bra, utöver den avkörda ekern och en för kall sovsäck så hade jag inga missöden. Hjulet höll sig tillräckligt rakt trots nästan 150 mil utan eker. Jag var borta en vecka och det här är ett riktigt kul sätt att få ihop rejält med mil i benen på ett äventyrligt och billigt sätt. Jag spenderade mindre än 1000kr på boende, knappt 500kr på färje- och tågbiljetter, bilresan Nässjö-Bjärred t&r samt en slant på skräpmat. Riktigt billigt för en veckas träningsläger och cykeläventyr. Jag kommer definitivt göra liknande resor igen men kommer vara lite tydligare med mig själv vad jag egentligen vill ha ut av det. Nu körde jag ofta över 20 mil om dagen på varierande vägar och stigar med ganska tung cykel, vilket innebar att det inte blev så mycket tid över till att brygga kaffe, turista, äta hotellfrukost eller bara ha det lite nice. Skall jag hinna med det också så tror jag att 15 mil om dagen kan vara lagom. Är däremot träningen och bensinmacksmys det som lockar passar nog det upplägget jag hade nu.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.