Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Kost/HälsaTräningstips

Is eller värme på en skada?

Ska man värma eller kyla på en skada? Rätt behandling kan lindra skadan medan fel kan förvärra den.
Ska man värma eller kyla på en skada? Rätt behandling kan lindra skadan medan fel kan förvärra den.

Is har länge använts som behandling på olika typer av idrottsskador. Men varför ska man använda is och kyla? Kylan dämpar den upplevda smärtan som uppstår när en vävnad går sönder och fungerar bäst vid akuta skador som sträckningar och stukningar där det uppstår svullnad, rodnad och stelhet. Alla dessa symptom är i första skedet tecken på en blödning och i förlängningen att en inflammation uppstått. Svullnaden är kroppens sätt att skydda den skadade vävnaden under läkprocessen. Många forskare tror att denna funktion överaktiveras av evolutionära orsaker vilket skapar onödig smärta och rörelsenedsättning.

Is och kyla som appliceras på den akuta skadan drar ihop blodkärlen och minskar blödningen, medan kyla på en inflammation dämpar densamma.

En del experter hävdar dock att inflammationen finns där av en anledning och att dämpa den påverkar läkprocessen negativt. Något exakt svar verkar inte forskarna kunna enas om.

Även om det finns mindre studier som påvisar att man bör låta inflammationen ha sin gång finns det större studier som påvisar att is faktiskt hjälper. Men man ska vara försiktig. För att undvika frostskador kan du rulla in isen i en handduk. Låt den bara ligga mot det inflammerade stället under kortare perioder, när du börjar känna att området domnar är det dags att avlägsna kylan. Har inte svullnaden och inflammationen dämpats efter tre till fem dagar bör du söka läkarvård.

För skador och smärta som du dragits med längre perioder och som troligen beror på felbelastningar eller överansträngning är det troligen inte själva inflammationen som är problemet. Is kan fortfarande lindra smärtan, men i det fallet kommer den bara fungera som smärtlindring, inte lösa problemet.

Annons

Om smärtan beror på för korta eller stela muskler kan isen till och med förvärra problemet, i det fallet kan värme istället hjälpa. Värmen ökar blodflödet och gör muskeln mer avslappnad. Ett bra sätt att öka blodflödet och därmed få in mer friskt läkande blod till det inflammerade området kan vara att växla värme och kyla. Ta med dig några isbitar in i duschen och växla mellan att stryka det ömmande området med kylande is och spola det med varmt duschvatten. Växla ungefär en gång per minut och håll på i mellan 5 till 10 minuter. Vill du inte krångla med is fungerar det också att bara vrida upp och ner på duschens termostat.

Om inte inflammationen har uppstått på grund av en akut skada är det troligt att du också måste hitta orsaken till inflammationen, till exempel en för kort eller stel muskel, och åtgärda det tillsammans med att du dämpar inflammationen. Annars kommer den snart tillbaka igen.

Observera att du aldrig ska värma eller på annat sätt öka blodflödet vid en akut skada, det kan göra svullnaden större och förvärra skadan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.