Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Mektips

Så tvättar du din MTB – utan vattenslang!

Om vi ska vara helt ärliga så är det oftast inte själva grejen med att bli blöt och lerig som gör att vi drar oss mer för att cykla under ­hösten och vintern, eller hur? Nej, den där tanken på den mer eller mindre ­obligatoriska vapenvården efter en riktigt geggig skogstur är minst sagt avskräckande. Faktum är dock att det inte behöver vara så svårt att låta sin ögonsten gå från lerinpackad till skinande ren, vi visar dig hur!

Lockelsen att plocka fram en högtryckstvätt och bara blåsa av all smuts är stor när man dränkt sin cykel i allt vad höststigarna har att erbjuda, men det är något vi avråder från om du inte har obegränsad tillgång till lager och annat som inte tycker om när vatten tränger sig på. Vill du prompt använda högtryckstvätten ändå rekommenderar vi att du gör det med förnuft och ställer dig en bit ifrån cykeln, så att trycket från vattenstrålen hinner avta.

En normal vattenslang funkar alldeles ypperligt, och är bokstavligt talat en våt dröm för undertecknad, men om du likt honom bor i en lägenhet tillsammans med en partner som inte tycker att det är en bra idé att du tar med dig din smutspyntade cykel in i duschen får du snällt nöja dig med stillastående vatten. Med en gnutta envishet blir resultatet lika bra, så det är bara att sätta igång och putsa!

Tvätta-cykel

1. Börja med att plocka bort cykeldatorn, vattenflaskor, sadelväska och annat som du inte gärna vill ska bada i smuts och olja. Ta bort så mycket lera som möjligt för hand. Detta är en anledning till att tvätta cykeln snabbt efter att du kommit tillbaka eftersom det är betydligt lättare att få bort leran innan den hunnit torka in. Plocka fram en hink med varmt vatten med lite diskmedel i och två stora tvättsvampar, en välanvänd som du använder i början och en ren som du tar mot slutet av tvättningen.

Tvätta-mountainbike

2. Skrubba cykeln uppifrån och ner, eftersom vattnet från svampen rinner neråt och börjar lösa upp smuts som du ska ge dig på senare. Glöm inte att rengöra ordentligt under sadeln eftersom bakhjulet tycker om att spruta lera som ackumuleras där. Ta också lite på pedalerna eftersom det ofta trycks in lera i dem. Gå igenom hela cykeln och avsluta med diagonalröret som oftast är det som är smutsigast.

Är det riktigt lerigt och blött kan kedjan bli nästan som polerad.
Är det riktigt lerigt och blött kan kedjan bli nästan som polerad.

3. Nästa steg är att ge sig på drivlinan. Faktum är att du troligtvis inte behöver använda något starkare avfettningsmedel eftersom smutsen har en närmast polerande effekt på kedjan. Däremot är det väldigt viktigt att få bort all smuts som fastnat under turen och som annars snabbt sliter ner kedja, kassett och klingor.

Annons

Använd WD40 eller liknande för att driva ut smutsen ur kedjan och skrubba noga med en borste överallt. De små kuggarna i bakväxeln, som kallas ’jockey wheels’ eller ’pulleys’, är två riktiga smutssamlare så de bör du se till att få rena. Smuts har en förkärlek till att dra till sig mer och större smuts, och du vill inte gärna att det ska fastna pinnar i bakväxeln.

4. Nu är det dags för pedaler och hjul att få sig en omgång. Skit i pedalerna gör det svårare att både klicka i och ur, så pilla ut alla små rester av löv, grenar och jord som kommit in. Att få hjulen rena med en svamp och en hink vatten kräver lite mer tid än med en vattenslang, men det går. Se till att skrubba däcken också, och passa på och gör en säkerhetskontroll och titta efter små taggar som fastnat, revor eller annat som måste åtgärdas.

Tvätta-cykel-2

5. Slutet är nära! Ramen kan gott få en snabb svabbning till, och sen går du och fyller hinken med kallt, rent vatten. Detta använder du sen för att göra rent skivbromsarna som har en tendens att skrika helt outhärdligt om du skulle vara så taskig mot dem att du dränker dem i diskmedelsvatten. Ta sedan hinken och häll över cykeln för att skölja av den.

Rengör-kassett

6. Avslutningsvis plockar du av hjulen för att torka skivbromsarna torra. Ta en bit av ett gammalt lakan eller tröja och torka mellan kugghjulen i kassetten för att verkligen få bort det sista lilla av smutsen. Torka ramen med en trasa. Som sista punkt oljar du kedjan igen, men det finns ingen anledning att ta för mycket, en oljig kedja drar bara till sig ännu mer smuts! Därför kan du ta för vana att torka av den innan du ger dig ut på nästa träningspass.

Sådär, nu var du färdig! Njut en stund av åsynen av din cykel som nu är så ren att du utan vidare skulle kunna lägga den i sängen, ta sedan med den in (om du verkligen väljer att lägga den i sängen är upp till dig) och känn dig nöjd med vetskapen om att du är i lite bättre form än innan du gav dig ut.

Som ny!
Som ny!
Tags : cykeltvätt
Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.