Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

Veckans träningspass – Femtonmarinaden

Foto: Valentin Baat
Foto: Valentin Baat

Syfte
Huvudsyftet är att förbättra din anaeroba tröskel och din syreupptagningskinetik, alltså hur snabbt syreupptagningsmekanismerna i kroppen ökar mängden upptaget syre när du ökar intensiteten.

Upplägg
Kör du passet som det står nedan tar det ungefär en timme och tio minuter. Passet genomförs med fördel på TC eller trainer, men funkar även att köra utomhus så länge du har en bra väg utan för många korsningar eller trafik.

Uppvärmning (10 min)
Påbörja uppvärmningen med 2 minuter där du bara får igång benen. Sikta på att pulsen ska upp i mitten på zon 2.

Efterföljande 2 minuter ska pulsen upp till övre delen av zon 3, och sedan 2 minuter där pulsen ska upp till mitten på zon 4.

Sista hårda delen av uppvärmningen körs genom att du stressar upp pulsen ordentligt under 1 min följt av en snabb spurt på ca 10 sek. Rulla sedan lätt under tiden som är kvar av de 10 minuter som uppvärmningen ska vara, så att du laddar om och finner fokus inför intervallerna.

Intervaller (3×15 min)
Börja med att köra på 90 % av FTP i 5 minuter, alternativt 5-10 slag under din tröskelpuls. Är det riktigt varmt där du sitter kan den till och med gå över med några slag. Men det ska inte vara tal om någon maxning under detta pass i standardutförandet.

Kör resterande 10 minuter av intervallen på 80 rpm i 30 sekunder med samma effekt (90 % av FTP). Sedan 30 sekunder där du trampar med 100-110 rpm utan att sänka motståndet. Detta betyder att du kör över och under tröskel under 10 minuter. Pulsen kommer tveklöst att gå upp, men det är helt normalt och är inget att stressa över.

Vila fem minuter och trampa med lätt motstånd (100 W) eller får ner pulsen till zon 2.

Upprepa detta 3 gånger.

Nedvarvning (10 min)
Varva ned i zon 2.

Variant
Känner du dig inte redo för att kliva av efter detta vilar du 3 minuter efter sista intervallen på 100 W eller i zon 2 i puls. Därefter kör du på ca 160 % av FTP eller så mycket du orkar i 1,5 min. Det skall vara så hårt att du måste ställa dig upp med 30 sek kvar, då tar du i tillräckligt!

Lycka till!

Annons

/Richard

Läs mer: Så lägger du upp din träningsplanering – del 1
Läs mer: Team Tre Berg-Bianchi byter namn
Läs mer: VILL HA: Cannondale SuperX Team
Läs mer: Veckans träningspass v. 50
Läs mer: Därför ska du testa dig

Häng med i en svensk mästares vardag, följ @richardlarsen på instagram eller kika in på www.richardlarsen.se!

TRÄNINGSZONER

Zon 1: under 55 % av FTP eller 50-60% av maxpuls.

Zon 2: 55-75 % av FTP eller 60-70 % av maxpuls.

Zon 3: 75-90 % av FTP eller 70-85 % av maxpuls.

Zon 4: 90-105 % av FTP eller 85-90 % av maxpuls.

Zon 5: 105-120 % av FTP eller 90-100 % av maxpuls.

Zon 6: Över 120 % av FTP. Går inte att använda puls som styrmedel, du kör så hårt du orkar.

 

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

3 kommentarer

  1. Tjena !
    Riktigt kul och motiverande pass men min fråga är om de första 5 min i intervallen skall ligga i kadens 80 eftersom du startar resterande 10 min på 80 kadens de första 30 sek eller skall man ligga runt 90-95?

    1. Richard svarar: Ligg på din normala kadens i början, alltså det som känns mest naturligt 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.