Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Kost/Hälsa

Forskning avslöjar – vältränade är mer attraktiva

Vi har sett dem på TV – vältränade, snygga idrottsmän, och de verkar ha allt – kändisskap, pengar och mängder med beundrande tjejer. Och det har nu visat sig att det finns en anledning till att kvinnor dras till välpresterande män, även om de inte känner till deras idrottsbakgrund. Det visar en ny schweizisk studie där 816 personer fick sortera 80 ansiktsbilder på Tour de France deltagare från 2012 efter hur attraktiva de tyckte att männen var.

”Det skulle visa sig att de snabbaste var också de som var mest attraktiva”, berättar Erik Postma som varit ansvarig för studien. Erik jobbar normalt sett som evolutionsbiolog på universitetet i Zurich.

Undersökningen gick till så att Erik skickade ut beskurna bilder på 80 av deltagarna från 2012 års Tour. Bilderna var beskurna på ett sådant sätt att det inte framgick att det var cyklister. Undersökningsdeltagarna fick även svara på frågan om de kände igen någon av männen på bilderna, och om de angav att de gjorde det ströks deras svar helt från undersökningen. Det skulle säkerställa att personerna som valde endast skulle göra sitt urval efter vad de ansåg var attraktivt, inte deras resultat.

”Allt de såg var ansikten. De hade ingen information om deras ålder eller hur stora de var”, kommenterar Postma.

Det årets vinnare, Bradley Wiggins, fick inga röster, men det berodde inte på hans utseende utan att bilderna som användes var de som togs dagen innan tävlingen startade och då hade han och de flesta av hans teamkamrater solglasögon på sig, vilket diskvalificerade dem från undersökningen.

Men resultatet av undersökningen var ändå klart. ”De 10 procent av cyklisterna som lyckades bäst under Touren ansågs vara 25 procent mer attraktiva än de som hamnade bland de sista 10 procenten i tävlingen”, skriver Postma i vetenskapstidningen Biology Letters. Erik Postma anser att det är helt logiskt: ”Inom de flesta djurarter väljer honan den hanne som har längst svans eller störst fjädrar”, säger han.

Annons

”Vad skulle då en kvinna tjäna på att välja ut den man som har bäst uthållighet?”, frågar Postma retoriskt. En bättre försörjare. Nu är kanske inte en framskjuten placering i Tour de France, med de inkomster det innebär, så många förunnat. Men sett historiskt är det troligt att den mest uthålliga manna skulle fått med sig mest mat hem till kvällen.

Amael Moinard, hetast på Touren 2012...
Amael Moinard, hetast på Touren 2012…

Det har lagts ner åskilliga timmar av forskning för att undersöka vad som egentligen är attraktivt. Det har diskuterat längd på fingrarna, ansiktsbehårning, generell manlighet, form på kinderna och till och med storlek på penis. Men Postma tycket att Tour de France, med de krav som ställs för att genomföra och placera sig långt fram var ett bra mått på styrka och uthållighet. ”Varför finns det ett samband mellan en cyklists attraktionsvärde och hans prestationer på Tour de France?”, frågar sig Postma i sin artikel.

”För det första är det troligt att ett bra resultat korrelerar med en generellt god hälsa, vigör och/eller styrka eller personliga egenskaper (tävlingsinstinkt), som också kan förknippas med attraktionskraft. Alternativt kan ett attraktivt ansikte signalera god uthållighet i allmänhet.”

Men relationen mellan attraktionskraft och prestation är inte rätlinjig. ”Det mest attraktiva cyklisten hamnade någonstans i mitten av resultatlistan”, avslöjar Postama. Vem är då denna läckerbit? ”Fransmannen Amael Moinard”, avslutar forskaren.

Vi på redaktionen måste erkänna att vi är lite skeptiska till studiens resultat. Att säga att de som tillhör de 10 procenten som kommer främst i TdF är bättre tränade än de som tillhör de sämsta 10 procenten är nog förvisso sant, men har man kvalificerat sig för att delta i TdF kan man nog räkna sig till den mest vältränade promillen av världens befolkning. Det hade däremot varit intressant om man plockat in 40 otränade personers ansikten i undersökningen också.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.