Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
IntervjuerMTBMTB tävlingsnyheter

Intervju: Calle Friberg inför Cape Epic

Vi har tagit ett snack med Calle Friberg som i skrivande stund precis kommit hem från en vecka på Gran Canaria där han kombinerat jobb och träning tillsammans med samarbetspartnern Apollo Sports. Det var ett suveränt tillfälle att få till en sista mängdvecka och en viss värmevana innan det är dags att flyga ner till Sydafrika och världens mest prestigefyllda mountainbikelopp – Cape Epic.

Calle Friberg spänner vaderna uppför en backe på Gran Canaria. Foto: Jesper Andersson
Calle Friberg spänner vaderna uppför en backe på Gran Canaria. Foto: Jesper Andersson

Allt om MTB: Du har ju kört Cape Epic tidigare, kan du berätta lite om upplägget på tävlingen?

Calle Friberg: Cape Epic är ett etapplopp med 8 etapper som sträcker sig över 8 dagar. Tävlingen inleds med en 26 km lång prolog med individuell start, lag för lag och utifrån detta seedas sedan fållindelningen till nästkommande etapp. Bortsett från prologen är etapperna mellan 8 och 11 mil långa med blandat långlopps- och cross country-karaktär.

AMTB: Cape Epic körs i lag om två och det känns som att du och Matthias Wengelin fått till en stark duett med stor potential, har ni tränat mycket tillsammans inför detta?

CF: Cykelsverige är inte så stort och jag har känt och tävlat mot Matthias i många år. Vi har också representerat Sverige vid flertalet landslagsuppdrag så vi har cyklat en hel del tillsammans. Vi var även nere på Fuerteventura för några veckor sedan för att få ytterligare träningstid tillsammans.

Ibland tränar Calle så länge att solen hinner gå ner... Foto: Jesper Andersson
Calle tränar så mycket att dagens ljusa timmar inte alltid räcker till. Foto: Jesper Andersson

AMTB: Hur känns formen? Startfältet ser ut att bli det starkaste någonsin!

CF: Jag har väl haft lite otur med en del sjukdom denna vinter och träningen har kanske inte blivit exakt vad man önskat, jag känner dock att formen är god och att det finns pang i benen när jag är frisk. Startfältet består av många starka lag med många av de allra bästa åkarna på plats. Lite svårt att sätta någon direkt målsättning men en placering bland de 10-15 bästa skulle innebära en ren sensation!

Annons

AMTB: Kan du kortfattat berätta hur en dag under Cape Epic ser ut?

CF: Vi vaknar upp i den tältförsedda camper vi hyrt och äter frukost i arrangörens tält. Vår support bestående av min far och en god vän till honom fixar med saker som flaskor med sportdryck, reservdelar som körs ut av arrangören till teknisk zon innan de eventuellt packar ihop bil och tält för förflyttning till nästa etapp.

Vi plockar ut cyklarna som efter gårdagens etapp fått genomgå en grundlig service av vår mekaniker Marc. Därefter blir det till att packa fickorna med energimat och gå igenom hur dagens etapp ser ut. Så småningom är det upprop och inpassering i fållorna och klockan 8:00 går startskottet, så det blir tidiga morgnar.

Under själva etappen är det enbart neutral service som gäller, så supporten behöver inte ta sig ut för att langa flaskor till oss utan det får vi av arrangören. Efter etappen är det full fokus på återhämtning, äta, dricka och sedan vila. Cyklarna lämnas hos mekanikern och sen är det tidigt i säng.

AMTB: Det låter som ett mäktigt äventyr och något som kräver en extrem prestation, vi på Cycling Plus och Allt om MTB önskar dig och Matthias ett stort lycka till!

Tävlingarna pågår 19-27 mars, och mer information finns på arrangörens hemsida.

Läs mer: Team Scott Skoda byter namn – och får med sig en OS-medaljör!
Läs mer: Calle Friberg i hård krasch
Läs mer: X-Cup sprider sig till Småland!

Det är ingen tvekan om att Calle är stark... Foto: Jesper Andersson
Det är ingen tvekan om att Calle är stark… Foto: Jesper Andersson
Jesper Andersson
Jesper ”Jeppman” Andersson är en elitsatsande cyklist tävlandes för Cykelhuset i Upplands Väsby med Knivsta CK som klubbtillhörighet. Helst av allt susar fram i full fart på sin mountainbike. Han är en idéspruta utan dess like och kombinationen av för mycket energi och tokiga idéer gör att han har många järn i elden. När han inte cyklar spenderar han mycket tid med att nörda ner sig i diverse intressen så som fotografering, kaffe och gud vet vad!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.