Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Äventyr på Blocket

Den ligger ju där och väntar. Mata in ´www.blocket.se´och så ett enter-tryck bort bara. Eller ett enkelt tryck på Blocket-appen. Sveriges första och största andrahandsmarknad. Allehanda prylar, saker och ting säljes. Bilar är stort. Minst varannan annons föreställer en bil som söker en ny ägare.

Själv är jag förtjust i att kolla vad folk säljer för cyklar. Okej. Inte bara kolla. Ibland har jag slagit till på en cykel som jag rullat hem och sedan lanserat hemma som ett enkelt projekt som inte tar varken plats eller tid i anspråk för att få i brukbart skick. Och dessutom. Den bästa anledningen av dem alla: “Den var så billig att den nästan inte kostade någonting! Ju! Jag var tvungen att köpa den!”

Det går hem i kanske hälften av fallen.

I alla fall. Med åren har jag fått upp ögonen för andra sorters cyklar än bara mountainbike och landsväg. Transportcyklar, barncyklar, minicyklar modell Skeppshult V. Det är förresten en modern klassiker. Kom ihåg var ni läste det först.

Med tiden ser man återkommande mönster bland alla cykelannonserna:

Drömmarna 1. De som inte har gjort läxan ordentligt och prissatt sin rätt nya och fina hoj alldeles för nära butikspris. Då går jag hellre till cykelhandlaren och köper en sprillans med garanti, vajerkontroll och gratisservice.

Annons

Drömmarna 2. De som försöker sälja en gammal och tekniskt obsolet jonne till en kraftigt överdriven och omfångsrik prislapp. Helt skamlöst och utan någon fingertoppskänsla.

Drömmarna 3. De som känner till att cykeln är skadad men försöker spinna det som att det inte är någon fara. Alls. Ett prima exempel var en landsvägshoj som var till salu för några månader sedan. Cykeln hade enligt säljaren en spricka i styrröret – ramens styrrör. En total dödsdom i vilken bok man än kollar i. Men säljaren polerade vidare i sin annons och lovade att den skulle gå bra “i många mil till”. Ja, den blev såld. Fråga mig inte hur. Eller varför. Eller till vem. Hoppas den person som köpte den har en rote skyddsänglar med sig varje gång den tas ut på en träningsrunda…

Vad jag gör den här fredagskvällen? Ligger i soffan med en skål nachos och browsar bland beggade hojar på Blocket. Fyndet finns ju där och väntar. Hittills ångrar jag att jag inte slog till på rot på en välvårdad Skeppshult V med packboxar för en knappt fyrsiffrig prislapp…

 

 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.