Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Ny multihoj från BMC

Andy Rihs gick bort häromdan. Mannen bakom cykelfenomenet i Schweiz de senaste i alla fall tio åren. Andreas ´Andy ´ Rhis höll i BMC – Bicycle Manufacturing Company, eller cykelmärket som har en tydlig ram-mekanisk profil i proffsklungan. Cyklarna från BMC har ett je ne sais quoi som få andra hojs i WorldTour-cirkusen. Floyd Landis tog sig en stänkare och körde sen ett individuellt tempo – på en linjeetapp – på Touren -06. Cykeln som bar honom till målet och en Maillot Jaune? En BMC . Att det sedan visade sig att han inte bara hade tagit en sexa Four Roses och några Kronenbourg 1664 kvällen före var en annan femma…

Hur som.

BMC Roadmachine 01

För ett par år sedan provsmakade vi på den då ny-färska Roadmachine på Eurobike, en landsvägscykel som var lite mer breddad, lite mer sugen på att fortsätta attacken även när asfalten var sådär. Cykelns 30 millimetersdäck var ett steg ut i det halvt okända då, sommaren 2016, men nu, när snudd på yrkescyklister rullar på 28:or, så ter sig Roadmachine som ett progressivt steg in i det nya normala.

En mångkunnig cykel, Roadmachine. Funktionell, integrerad och väldigt slick. En cykel som skulle platsa i Moderna Museéts ständiga samling. Och nu kommer vägmaskinen i en version med chassi i aluminium, kallad Roadmachine X:

Annons
BMC Roadmachine X

På cykelns repertoar finns följande:

En geometri BMC beskriver som “long front-end” lovar alert kontroll och stabilitet under stressad cykling. Kakan ätes och has. En kolfiber-gaffel med flatmount-fäste för bromsoket och genomgående axel. Samma fäste med axel återfinns baktill. Fästen för skärmar och pakethållare likaså. Alla vajrar och bromsslangar är dragna invändigt vilket ger ett rent intryck och håller de borta från smuts. Frågan är vilken sorts utmaning det bli den dagen ägaren ska byta ut växelvajrarna… Transmissionen består av SRAM:s oneby – pålitliga Rival. Pricken över i:et är måhända hjulen: 700c skodda med 34 millimeters WTB-däck. En riktig enabler som öppnar dörren för äventyr dit ens nyfikenhet lockar en.

Läs mer om BMC Roadmachine X här

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.