Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Öhlins lanserar MTB-gaffel

Svenska motorsport-legendaren Öhlins har samarbetat med giganten Specialized för att färdigställa sin första mountainbike-gaffel. RXF 34 heter den och ser helt enkelt fantastisk ut på de bilder som Öhlins skickat ut. Gaffeln dryper av kvalitet och genomtänkta, ingenjörsmässiga lösningar.

1

Fakta

RXF 34 kommer i 120-, 140- eller 160 millimeters slaglängd för Specialized:s Trail-/Enduro-hojar Camber, Stumpjumper och Enduro. Stigcyklar för de som trampar på den till mer frisinnade själar som ser rötter, stenar och klippor som uppskjutningsramper. Cyklar som täcker in 90 procent av Sveriges mountainbike-cyklister alltså.

5RXF 34 levereras bara för 29-tumshjul.

Öhlins har inte tillkännagivit några vikter, men rykten säger att RXF 34 har en liknande vikt som motsvarade Fox och RockShox-gafflar

Externt justerbar kompression (uppe på gaffeln) och retur (längst ner på gaffelbenet)

Hög- och låghastighets-kompression separat inställningsbara uifrån.

 

3

 

Integrerad krona och styrrör

Som namnet antyder är RXF 34 konstruerad med innerben med 34 millimeters diameter. Öhlins säger att gaffeln – tack vare en smidd krona och styrrör i ett stycke – trots det står sig mot biffigare konkurrenter (RockShox Pike och Fox 36) som har innerben uppemot 36 millimeter. Vidare knyts gaffeln ihop lite extra tack vare framnavets genomgående axel i dimension 100 x 15 millimeter som dras fast med en ensam insexbult. Ingen Boost alltså.

 

Annons

2

 

RXF 34 dämparkrets bygger på Öhlins unika TTX twintube-teknik . Gaffeln har separerade oljekretsar för kompression och retur, som innebär att den är känslig för mindre stötar och ändå har reserver för att kunna hantera större och tyngre drops och stötar. RXF 34 har tre luftkammare – två positiva och en negativ och Öhlins säger att det går att justera luftfjäderns kurva utan de nackdelar man vanligtvis råkar ut för då. Alltså går det att köra med lågt initialt tryck för att öka gaffelns känslighet och ändå ha en kurva som brantar på och kan hantera en hårdare smäll utan att bottna. Äta kakan och ha den kvar alltså.

Öhlins RXF 34 kommer att säljas via Specialized:s återförsäljare. Mer information på Öhlins hemsida

 

4

 

 

 

 

 

 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.