Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Shimanos nya 1x-kassett och matchande kedjehjul

Shimano växlar upp sin närvaro på 1x-marknaden på XTR- och XT-nivå med att lansera en ny kassett, nya kedjehjul med en ny tandprofil och en liten men välkommen nyhet. Ett verktygsfritt kedjelås.

Den uppdaterade XT-kassetten – CS-M8000 – har en spridning på 11 till 46. Detta innebär att Shimano nu erbjuder en i stort sett liknande bredd som SRAM – 418 procent gentemot 420. Givet samma kedjehjul, så ger Shimano:s kassett en lägre – lättare växel. Målvikten är 450 gram. Lite mer än motsvarande kassett från SRAM, men CS-M8000 kommer antagligen kosta mindre. Dessvärre har inte Shimano skickat ut bilder på den nya kassetten. Vi återkommer så fort japanerna i Osaka gjort så.

Skärmavbild 2016-03-05 kl. 11.15.20

Tillsammans med den uppdaterade kassetten introduceras också två nya kedjehjul för 1x-drivlinor. De tvenne klingorna CRM-91 för XTR och CRM-81 för XT har i det första fallet tänder av aluminium för låg vikt och i det senare stålinklädda för lång livslängd. Den modifierade tandprofilen heter på Shimano-språk “Dynamic Chain Engagement” och lovar mindre oväsen och ökad hållbarhet. Studerar vi bilden Shimano skickat ut så liknar tandprofilen den som kallas wide-narrow. Modernt och tidsenligt.

Annons

shimano_updated_chainlink-1456759992323-1a5bsf3s60912-960-540

Slutligen har Shimano äntligen introducerat ett kedjelås som inte kräver verktyg. SM-CN900-11 heter den och är passar alla kedjor för 11-delade växelsystem från Shimano. Nu är det alltså enklare att meka med cykeln ute i skogen. Ett liten men viktig nyhet som många länge både väntat och tjatat på Shimano om.

 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.