Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

State Cycles fatbike

Blanda internet, stålrör, avantgardism och en hälsosam dos “men… varför gör vi inte såhär för?” och ut ur andra änden så rullar en lång rad intressanta cyklar från mikromärken – många med säte i Det Stora Landet på andra sidan Atlanten. Fairdale är ett, startat av den legendariske BMX-åkaren Taj Mihelich. De hade förresten en grymt cool stadshoj-cruiser med dubbla topprör på programmet häromåret. Jag är för svag för sådana retro-blinkningar. Fairdale Flyer hette den och tillverkas inte längre som den ser ut på bilden nedan. EttEttSex Bikeshop på Södermalm i Stockholm säljer Fairdale. 

fairdale-flyer-hybrid-bike-2013-p785-1173_image
Fairdale Flyer med dubbla topprör som är dragna i ett svep förbi sadelröret och ned mot den bakre gaffeländen. Odyssey-bromsar, notera att den bakre sitter monterad under kedjestagen.

Årets modell av den superenkla Flyer ser ut såhär i lacken Sea Foam:

Skärmavbild 2016-12-12 kl. 23.46.04

Men det var en avstickare. Cykeln som jag tyckte var intressant är fatbiken nedan: Megalith av State Cycles.

JMO_3730_1024x1024

Annons

State Cycles är ett sådant självklart, självsäkert märke. En annons på ett stort internationellt Köp och Sälj-forum väckte nyfikenheten i mig och ledde till det här halvt punk-rockiga cykeltillverkarens hemsida. Bland fixie-hojar för fasligt frän framfart på den urbana asfalten, så säljer State också fatbikes. Den här sortens cyklars vara eller icke-vara har diskuterats i media, men för att fläskigt fett flyta fram fast snön och sanden ligger djup, så har fatbikes få konkurrenter.

State vrider till konceptet ett halvt varv till med sin singlespeed-fatty kallad Megalith. Coolt? Dumt? Dum-coolt? Vi väljer det sistnämnda… Det finurliga är att det i efterhand går att kitta upp hojen med växlar om man saknar tillräckligt med lunga och/eller hjärta för att driva fram den här pansarvagen. Och är rädd om sina knän. Vi tycker i alla fall att den är ball.

Läs mer på State:s hemsida. Deras CX-hojar ser också helt OK ut. 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.